Casa Farré
Vilada

C/ Església núm.3 cantonada amb el c/ Xalets
    A la pujada del c/ Església núm.3 cantonada amb el c/ Xalets.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un mas situat enmig del poble, a tocar dels xalets, i situat algunes feixes per sota de l'església parroquial de Sant Joan. Edifici de planta quadrada, consta d'uns baixos, dues plantes superiors i un sotateulada. Als baixos s'hi accedeix per la part de llevant. La façana principal està encarada a migdia, en la qual hi havia la porta d'entrada la qual ha estat tapiada i reconvertida en finestra. Actualment s'accedeix a la casa des d'un petit pati ubicat a la façana de ponent. L'element més destacat de la casa són les dues finestres ubicades al primer pis (a migdia i llevant respectivament). Dites finestres estan fetes amb grans carreus de pedra sorrenca repicats, en els quals hi ha gravada la data 1790 flanquejant un cristograma. La finestra de llevant ha estat parcialment modificada i s'ha allargat per la part inferior incloent l'ampit original, que sí que podem veure a la de migdia amb una gran llosa. També s'ha obert o adaptat algunes obertures contemporàniament, com el cas del balcó d'ampit de la façana de migdia o l'obertura d'un garatge a llevant. L'edifici ha viscut algunes ampliacions que es poden observar fent una lectura dels paraments. El punt on és més visible aquesta transformació, és a la façana de ponent, en la qual s'observa l'arrencament d'un mur que possiblement corresponia a un cobert annex de la casa.
    La coberta és de teules a doble vessant i el carener està orientat perpendicularment a la façana principal (migdia). La façana de ponent està parcialment excavada al terreny i adossada a la casa veïna. Les cantoneres estan fetes amb grans pedres desbastades sense escairar.

Masia del s. XVIII, molt possiblement anterior, que va viure un moment d'auge pròxim a l'any 1790 si fem cas de les inscripcions presents a les finestres. Ha estat restaurada contemporàniament. Pròxima a l'església parroquial de Sant Joan, va formar part del conjunt de petits masos disseminats que caracteritzaven el nucli de Vilada durant tota l'etapa moderna del poble. La trobem documentada a finals del XVIII en diferent documentació cadastral i notarial de l'Arxiu municipal de Vilada i de l'Arxiu Comarcal del Berguedà. Històricament s'havia anomenat cal Ferré, per bé que actualment és conegut com a Ca l'Eulàlia. La casa ha estat dividida a mitjans del segle XX amb dos habitatges, segregant, el que era l'antic cobert ubicat al nord de l'edifici i transformant-lo en un nou habitatge.