Casa del Mar
Sant Pere de Ribes

Urbanització Els Colls

Les obres de reforma estan aturades i es troba en estat d'abandó, sense tancaments a les obertures.
    BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada al cap de la Punta Llarga, sobre el túnel ferroviari. És un edifici de planta irregular constituïda per diversos cossos superposats. El volum principal consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix des de tramuntana per un portal d'arc escarser adovellat que es troba descentrat en el frontis. Al pis hi ha quatre finestrals d'arc pla amb sortida a un balcó, mentre que a les golfes hi ha una galeria de vuit petits pòrtics d'arc de mig punt. A la façana de ponent hi ha adossat un cos de dos nivells d'alçat, definit per una galeria horitzontal amb pòrtics d'arc de mig punt, separats amb columnetes, situada al primer pis. A la façana posterior hi ha diverses obertures d'arc pla de factura moderna, així com alguns dels pòrtics que hi havia a les golfes de la façana principal. Davant d'aquesta façana hi ha adossat un cos de planta baixa, amb una galeria amb pòrtics de mig punt a la planta baixa i una la coberta habilitada com a terrassa transitable. Entorn la façana de llevant hi ha adossats diversos cossos de dos nivells d'alçat que es tanquen formant un pati central. Aquests presenten obertures de factura moderna així com diversos pòrtics d'arc de mig punt. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc. Les obres de reforma que s'hi han practicat en motiu de l'urbanització l'indret es troben aturades, pel que l'accés a l'interior de l'immoble és lliure.

Els orígens de l'antigament coneguda com a Masia dels Colls són força desconeguts. En un document reial de l'any 1372 es fa esment de la masia "des coyll", que podria correspondre's amb la mateixa. Històricament, la masia es trobava dins la propietat de Solicrup (terme de Vilanova), vinculat a l'Ordre de la Mare de Déu de la Mercè. Després de la desamortització de Mendizábal, la propietat va ser comprada pels Samà i més tard, a finals del segle XIX, pels Soler. Vers l'any 1939 va passar als Bertran, que van fer una important reforma a la masia per donar-li l'aspecte actual. A l'inici del segle XXI, la finca es va parcel·lar i urbanitzar, després de molts anys de protestes veïnals i de grups ecologistes contraris a la pèrdua d'aquest espai natural.

DIVERSOS AUTORS (2005). Estudi de toponímia- Els Colls. Vilanova i la Geltrú: Consorci dels Colls i Miralpeix- Costa del Garraf [inèdit].