Casa de Pau Bertran
Collbató

Pau Bertran, 21
    Al carrer Pau Bertran

La casa va ser reestructurada fa uns anys
    Assumpta Muset Pons

Casa pairal del folklorista i poeta Pau Bertran i Bros (Collbató, 1853 - Esparreguera 1891). És un edifici entremitgeres, de planta rectangular i apaisada, amb la coberta a dues aigües i el carener paral·lel a la façana. Té planta baixa i pis i, almenys externament, no conserva cap element de l'edifici originari. Antigament la finca del costat, identificada ara amb el número 19, era el trull de la casa.

Al segle XIX, l'antic carrer del Raval, on va néixer el folklorista, fou rebatejat amb el nom de González Vilart i, al XX, amb el de Pau Bertran.

Pau Bertran i Bros va néixer a Collbató en el si d'una família d'hisendats locals, el 2 de juliol de 1853. Estudià Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, on va conèixer destacats intelectuals lligats al moviment de la Reinaxença, amb els quals establí una forta amistat. Fou un home culte i prolífic. Va escriure poesia, va dedicar-se a l'estudi de la cultura popular de l'entorn de Montserrat on va recollir els costums, les llegendes i les tradicions de la zona; va traduir al català obres de la poesia búlgara, romanesa i grega clàssica; va publicar poemes a la revista La Renaxensa; va guanyar la Viola d'Or i Argent i la Flor Natural als Jocs Florals dels anys 1884 i1885; i va publicar diverses obres, algunes pòstumes, de poesia i cultura popular. Hom el considera un folklorista excepcional, tant pels coneixement que va arribar a acumular, com pel rigor científic que utilitzà. L'any 1881va casar-se amb Josepa Pedrosa, publilla de can Castells d'Esparreguera i germana de la muller d'Elies Rogent, on va morir l'any 1891, als 37 anys. L'any 2003 es va celebrar el 150 aniversari del seu naixement amb diversos actes culturals. També es va col·locar una placa commemorativa a la façana de la seva casa pairal.

PUJOL, Josep M. (1989), "Estudi preliminar" a BERTRAN BROS, Pau (1989), El rondalari català, Barcelona, Altafulla, p. I-LXV.