Casa de l'Iquero
Sant Pere Sallavinera

La Querosa. Sud de Sant Pere Sallavinera

Núria Cabañas

La casa de l'Iquero és una antiga edificació de planta rectangular de la segona meitat del segle XIX. Es tracta d'una finca amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis s'hi obre la porta d'accés d'arc rebaixat amb una pedra a la part superior amb l'any 1876 i una segona porta més gran. A l'alçada del primer pis hi ha dues finestres amb ampit de pedra i un balcó amb voladís amb les cantonades arrodonides i barana de ferro i dues petites finestres més a nivell de golfes. Adossat a la façana de tramuntana hi ha un cos de planta quadrada amb la coberta planta emprada com a terrassa on s'hi obre una porta de garatge. El parament dels murs és arrebossat amb ciment i pintat d'un to beig amb les cantonades de pedra col·locades a a mode de cadena cantonera. També presenta un sòcol de pedra d'aproximadament 1 m d'alçada.
    A la part posterior de la casa hi ha un annex de planta quadrada amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana amb l'accés en arc rebaixat de maons amb porta a dues batents de fusta. Malgrat actualment aquest espai es emprat per altres usos, encara es conserva el cup de vi tapiat. El parament dels murs és de pedra arrebossada amb ciment amb les cantonades vistes a mode de cadena cantonera de maons.

Antigament aquesta casa es coneixia amb el nom Dalmases i posteriorment com a Cal Licorero, ja que si feien diferents licors i també els propietaris anaven a les cases a fer-ne.