Casa Consistorial
Els Hostalets de Pierola

  Anoia
  C. de l'Església, 4
  Emplaçament
  Al nucli urbà de la població.
  363 m

  Coordenades:

  41.53448
  1.76983
  397380
  4598823
  Número de fitxa
  08162 - 57
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1916
  S'atribueix al mestre d'obres hostaletenc Casals (Batista)
  Estat de conservació
  Regular
  El fet que l'edifici no tingui cap ús específic ha comportat una manifesta manca de manteniment; per exemple, a la façana, que està perdent l'arrebossat.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA, 5508
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament dels Hostalets de Pierola.
  Autoria de la fitxa
  Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell

  Edifici de planta quadrangular ubicat entre mitgeres que consta de planta baixa, primer pis i torre amb rellotge coronada per una torratxa de forja que suporta les campanes d'aquest rellotge, avui en perfecte funcionament. La seva façana presenta una ordenació simètrica on destaquen les decoracions de ceràmica verda que emmarquen les obertures i el balcó corregut amb una barana de ferro i la cornisa. La torre del rellotge és decorada amb un petit ràfec de teules de ceràmica i s'acaba amb uns merlets decorats.

  L'edifici és conegut també amb els noms de Torre del Rellotge i Antic Ajuntament.

  Sembla que des de la dècada de 1880 aquest edifici estigués destinat a casa consitorial. Però l'estructura actual que presenta l'edifici en el seu exterior data dels començaments del segle XX. Concretament fou coincidint amb la festa major de 1916 que s'inaugurà la reforma que va dotar l'edifici del relotge que li imprimeix un dels seus trets més característics. Però en el solar s'hi havia instal·lat ja el 1886 l'administració municipal, que anteriorment estava ubicada a Pierola. A la façana de l'edifici encara es pot veure, força deteriorada, la
  inscripció "Casa Consistorial". Fins a l'inici de la dècada de 1980 l'edifici albergà les dependències consistorials. Quan aquestes van traslladar-se a la Torre del Sr. Enric, aquest edifici es destinà a dispensari Municipal. Actualment l'edifici està sense ús.

  ESTRADA, Gemma (1992): "Dispensari Municipal (Antic Ajuntament)", Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Barcelona.
  ESTRADA, Gemma; ASENSI, Rosa M. (1997): Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'Anoia, Barcelona, p. 87-88.