Casa- cafè Dr. Bassa o El Cafè
L'Ametlla del Vallès

C/Torregassa, 25.

Manuel Joaquim Raspall i Mayol
    Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic (57)
    Virgínia Cepero González

Edifici entre parets mitgeres, format per planta baixa i dos pisos. La coberta és a dues vessants amb façana plana de composició simètrica.
    La façana està revestida de pedra i en ella s'hi combinen diferents materials com a únics motius decoratius: paredat, maó vist i ceràmica. El totxo marca els límits de la façana i els diferents tipus d'arcs de les finestres de les tres plantes, decorades amb ceràmica vidrada. En destaquen les finestres dels baixos, amb el trencadís ceràmic, i els elements de ferro dels balcons i baranes, que representen l'element més identificatiu de la primera etapa modernista de Raspall: l'estilització vegetal que sobrepassa el brancal i s'endinsa orgànicament.
    L'interior d'El Cafè conserva els arrambadors ceràmics originals i l'estètica de cafè de primers de segle.

El Cafè és una de les obres més rellevants de l'arquitecte Manel Joaquim Raspall i Mayol. Fou construït com a Cafè i residència del Dr. Sebastià Bassa i Barbany, metge i alcalde de l' Ametlla del 1902 al 1915 i promotor de la transformació urbanística de la vila com a centre d'estiueig.

AA.DD. (2008). Pla especial i catàleg del patrimoni arquitectònic de l'Ametlla del Vallès. Inèdit.