Casa Bernadet
Capellades

Carrer del centre del casc antic que uneix la plaça de l'església
    amb la plaça de Sant Jaume

XIV
    Juan Garcia Targa

Conjunt de dues cases entre mitgeres de planta baixa i dues plantes i pis amb coberta plana limitada amb barana de brèndoles verticals. La núm. 2 de la plaça acaba en una cornisa
    amb permòdols i la núm. 2-2A del carrer en una imbricació. Les façanes estan composades segons un o dos eixos, amb obertures de proporció vertical, tancades amb persianes enrotllables. Els balcons estan protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals amb dibuixos geomètrics a dalt i a baix. Algunes obertures de la planta baixa han estat modificades per facilitar l'accés de vehicles i per a nous usos. Els paraments de les façanes són revestits d'arrebossat i estucat amb diversitat de colors.

Sembla tenir un origen medieval; canvis al segle XVIII i una reforma l'any 1912.Edifici representatiu de l'arquitectura popular rehabilitada, integrat en el seu entorn.

La primera de les cases formava part del patrimoni de la família Fosalba des d'antic, tot i que cap la possibilitat d'una ocupació ja a l'edat mitja. El Capbreu de 1649, ofereix una primera aproximació a la importància econòmica i social d'aquesta família: cereals, vinya i a regadiu, un molí fariner. La dedicació familiar va canviar a mitjans del segle XIX, per passar al comerç de queviures.

L'antiga casa dels Fosalba fou un dels punts essencials en la reformulació d'aquest espai, producte de l'enderroc de les voltes d'en Fosalba i el projecte d'eixamplament del carrer, dit llavors de les Places. Aquest projecte es va abordar en el tombant dels segles XIX i XX. Durant el segle XX, la propietat ha anat canviant de mans.

Encara als baixos de l'edifici de la plaça Sant Jaume hi ha el negoci familiar de venda de confecció tèxtil. Alguns espais han estat llogats des de fa dècades

MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades ( títol provisional).

VIVES I TORO, Eduard. En premsa. "L'edat mitjana: territori i orígensd'una identitat", Història de Capellades. Coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES