Casa Ballester

c/ Sant Bartomeu, 8-12

Noucentisme
    Bo
    El Pla Especial considera que cal conservar estrictament la façana i recuperar les obertures originals.
    Pla Especial, 225. 2006
    Ref. cad.: 62217DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable. Disposa d'una ampla façana i és representant del moviment modernista lligat al corrent historicista. Sobre una gran zona de sòcol de tres filades de grans carreus de pedra desbastada, es configura una estructura clarament historicista. Un gran portal central rematat per un arc de mig punt decorat amb relleus florals i amb un plafó decoratiu ceràmic (amb motius florals) que ocupa el lloc de la dovella central, destaca de la planta baixa. Damunt del portal se situa una finestra coronela, sota mateix d'un balcó d'obra, amb estructura de ferro i decorat amb rajoles. La mateixa estructura és la que disposen totes les obertures de la façana, ja sigui a nivell del primer com del segon pis. Les baranes combinen els barrots verticals simples i helicoïdals. Corona la façana una gran cornisa contínua i motllurada, amb una volada considerable i tot un seguit de mènsules de suport. El revestiment de la façana, llevat dels emmarcaments, la portalada i altres elements decoratius esmentats, està arrebossada i pintada de blanc.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 18 conformat per una illa de les que integren l'eixample vuitcentista de la vila en direcció a l'estació de tren. Els edificis que l'integren mostren una arquitectura de nivell mig. El projecte arquitectònic original d'aquesta finca s'ha conservat a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, l'arquitecte Juli Fossas (1868-1945), és una figura destacada de l'arquitectura noucentista catalana, que va treballar per a diferents empreses i va exercir d'arquitecte municipal de Malgrat, Masnou i Arenys de Mar. A Sitges es coneixen quatre projectes seus, entre els que destaca la casa Ballester, que va ser dividida en habitatges l'any 1950 i convertida en hotel al 1956.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)