Casa Antoni Carreras Robert
Sitges
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici unifamiliar, envoltat per un jardí al que obre la seva façana principal. La construcció disposa de dos nivells d'alçat (pb + 1p) i de tres cossos, dels quals el central -més elevat- es desenvolupa com una torre que alberga la caixa de l'escala interior.
La façana principal és, doncs, perpendicular al c/ Francesc Gumà, afrontant al jardí de la finca, mentre que existeix una frontis lateral, de menors dimensions, que dóna directament a la mencionada via. El llenguatge formal de l'edifici és clarament neogòtic i s'aplica amb molta uniformitat al conjunt de l'edifici, fet que permet emmarcar l'obra dins la corrent del modernisme historicista. Aquest tractament es detecta en la configuració dels volums construïts, en les obertures dotades de guardapols culminats per brotons, en les finestres geminades i en la barana que tanca el terrat del segon pis, que mostra cercles amb trifolis.
En el coronament de l'edifici s'identifica l'habitual cornisa, un fris de dentellons i la volada de la coberta a vessants.
Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Està catalogat com un element de tipus A. El projecte original es conserva a l'Arxiu Històric Municipal
Història
La documentació que conserva l'Arxiu Municipal de Sitges permet datar aquest edifici l'any 1908. El 21 de gener d'aquest any, Antoni Carreras i Robert va demanar permís al consistori per a la construcció de la casa, adjuntant els plànols dels projecte arquitectònic realitzat per l'arquitecte Eduard Mercader, amb data de l'11 de gener de 1908. La llicència d'obres fou concedida el 23 de gener següent (Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie Obres i Urbanisme. Caixa: 1903-1908).
Pel que fa a l'autor de l'edifici, l'arquitecte Eduard Mercader i Sacanella, va obtenir el títol l'any 1877 i, entre els càrrecs que ostentà figura la presidència de l'Associació d'Arquitectes de Catalunya. La seva obra es desenvolupà majoritàriament a Barcelona, on destaca la restauració de l'església de Sant Pere de les Puelles (1911) i de la parròquia de Sant Francesc (1912).
Bibliografia
Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie Obres i Urbanisme. Caixa: 1903-1908.
COLL, I. (1981) Inventari de Patrimoni Arquitectònic 11933
COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)