Casa Andreu

c/ Santiago Rusiñol, 25

Eclecticisme
    Gaietà Buïgas i Monravà (1851-1919)
    Bo
    La normativa del Pla Especial obliga al manteniment del volum construït i a la restauració de les façanes; també recomana la millora del jardí.
    Pla Especial, 395. 2006
    IPA-11926
    Ref. cad.: 62203DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici situat entre mitgeres, malgrat que originàriament es va construir com una finca aïllada, i que consta d'un alçat de tres plantes (pb + 1p + golfes). Està conformat per tres cossos, els laterals més avançats que el central. La porta d'accés se situa en el cos principal i està precedida per un vestíbul que disposa d'un gran arc escarser i que suporta una terrassa situada en el primer pis, que disposa d'una barana de pedra decorada amb quadrifolis emmarcats en formes romboïdals. Les cobertes de l'edifici són de doble vessant, essent la del cos central perpendicular a les altres dues i, per tant, paral·lela a la línia de façana; té el carener decorat. La major part de les obertures són rectangulars, llevat de les de la planta baixa que presenten forma de "finestra creuera", i d'alguna de les finestres que se situen a les golfes que són d'arc de mig punt. En general, les solucions constructives aplicades per l'arquitecte autor del projecte deriven del neogòtic anglès, si bé a Catalunya aquestes fórmules són més freqüents en edificis públics, hospitals, etcètera; que no en residències privades.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

Josep Ferrer i Torralbas (1848-1919) és un dels anomenats "americanos" que van fer fortuna amb els negocis colonials i, posteriorment, es construïren grans residències en la seva vila natal. A Santiago de Cuba va adquirir explotacions mineres i fou representant de la companyia "Cuban Manganese" a l'Exposició Universal de Barcelona de 1888. L'autor de l'edifici, Gaietà Buïgas i Monravà (1851-1919), destaca com a guanyador del concurs per a la construcció del monument a Cristòfor Colom inaugurat a Barcelona amb motiu de l'Exposició Universal de 1888. Va realitzar part de la seva obra a llatinoamèrica i també va exercir com a arquitecte municipal de Sitges. Entre les seves obres sitgetanes destaca, precisament, Villa Anita i també Can Virella i Can Blai.

COLL, I. (1979) "L'obra sitgetana de Gaietà Buigas i Monravà" a Butlletí del Grup d' Estudis Sitgetans, nº 12. Sitges. COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges. DDAA (1990) "Americanos. Indianos. Arquitectura i urbanisme al Garraf, Penedès i Tarragonès (Baix Gaià). Segles XVIII-XX". Vilanova i la Geltrú. MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11926 Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)