Carrossa fúnebre de Rupit
Rupit i Pruit

Joaquim Marsal i Pere Rovira
    Ha estat recentment restaurat.
    Cultural
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Antiga carrossa de tracció animal destinada al transport funerari, del tipus cotxe aranya. Estava tirada per un cavall, amb dues grans rodes i un únic eix de ferro. Presenta una plataforma allargada per al transport del fèretre, amb les corretges de cuir. Compta amb una estructura de ferro anclada als extrems de la plataforma, que està rematada amb una creu llatina i que anava coberta amb una tela a mode de capota. Alhora, en els laterals de la plataforma, hi ha quatre aplics per a la il·luminació amb espelmes. A la part davantera hi ha la banqueta on seia el conductor, amb els estreps de ferro, mentre que a la posterior hi ha pintat l’escut de Rupit. El vehicle és bastit amb fusta lacada de color negre, amb els elements decoratius de color groc i els accessoris de ferro forjat i cuir.

Aquesta carrossa fou construïda l'any 1952 pels rupitencs Joaquim Marsal i Pere Rovira, ferrer de can Rovira. La seva construcció respon al fet que aquest mateix any va entrar en funcionament el cementiri actual, situat als afores del poble. La carrossa anava tirada per un cavall i  transportava tant les despulles dels difunts de Rupit com de la resta de masies i cases del terme. La carrossa fou restaurada l’any 2019.

Font: Joan Marsal [Entrevista: 07-06-2021].