Carrer Tacó

c/ Tacó

Gòtic
    XIV-XV
    Bo
    S'aconsella el manteniment del traçat del carrer i de les característiques dels edificis que conformen els seus frontis.
    National Monument Record
    Urbans
    BCIN R/53-0137 BOE 01/08/1972. POUM 2006
    IPA-11954
    Direcció General Patrimoni Cultural c/ Portaferrissa, 1 (Palau Moja)-08002 Barcelona
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'una via pública que comunica el carrer Major amb el passeig de la Ribera i presenta un recorregut pràcticament paral·lel al del c/ Carreta. Té els seus orígens en el període medieval de la vila (segles XIV-XV) i disposa de voreres estretes. Val a dir, però, que la majoria dels edificis gòtics que devien conformar els frontis del carrer originàriament, han anat desapareixent amb el decurs del temps o bé es troben molt modificats; en general, aquesta via pública constitueix una bona mostra de l'arquitectura popular sitgetana de diverses èpoques, amb casetes de dos o tres plantes. Destaca també la presència d'algun edifici d'estil eclecticista. L'aspecte actual del carrer incorpora portes adovellades, els anomenats "quartos de reixa" de les plantes baixes, i tot un seguit d'elements que conformen un conjunt harmònic i molt propi del centre de Sitges. Únicament distorsionen aquesta composició els grans blocs de pisos de construcció moderna que se situen en les cantonades amb el passeig de la Ribera.

La catalogació d'aquesta via pública en el seu conjunt respon al fet d'haver conservat els trets essencials de l'urbanisme medieval i haver esdevingut una clara referència en l'urbanisme del centre històric de Sitges. Des d'aquest punt de vista convé recordar la seva inclusió en l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat.

El c/ Tacó forma part del primer raval o barri que es va desenvolupar extramurs, a tocar de la primera muralla medieval de Sitges. Aquest primer recinte fortificat constava de dues portes que comunicaven als camins que conduïen a Barcelona i a Vilanova i la Geltrú. La formació d'aquest primer eixample data del segle XIV i va tenir com a eix vertebrador aquest darrer camí; comprenia també els carrers Nou, Carreta, Major i de l'Aigua, i es va incorporar definitivament a l'interior de la vila amb la construcció de la segona muralla en el decurs del segle XVII.

"El Eco de Sitges", 25/04/1981 MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11954