Carrer Sant Sebastià
Taradell

Nucli de Taradell

XVI-XXI
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El carrer de Sant Sebastià està situat al nucli antic i és un dels vials principals de Taradell. Té el seu inici a la plaça de Sant Llúcia i finalitza a l'alçada del carrer de l'Esquís, des d'on segueix amb el nom d'avinguda Montseny.Té edificacions construïdes a banda i banda, originalment de dues i tres crugies i dos nivells d'alçat, tot i que moltes d'elles han estat ampliades en alçada durant els segles XIX i XX. Les cases més antigues presenten obertures de pedra carejada, algunes adovellades i moltes d'elles amb llindes datades, de les quals en destaca la llinda dedicada a Sant Eloi del número 18. Durant la primera meitat del segle XX es van edificar noves cases al carrer, algunes d'elles d'inspiració modernista, com és la Villa Maria. El carrer està definit per tres trams, cadascun dels quals té una capelleta amb la imatge de Sant Sebastià. El darrer tram del carrer estava caracteritzat per afloraments de roca natural, als quals s'adaptava la construcció dels habitatges, però que fou rebaixat l'any 1978 en el context de les obres d'urbanització. El tractament exterior de la majoria de les cases es manté arrebossat, tot i que algunes han estat repicades.

Al segle XVII les cases del primer tram del carrer s'anomenaven "de prop de la Creu", per la creu del padró que hi havia hagut. Entre el segle XVII i XVIII va edificar-se al puig de les Tres Creus, que acabaria configurant el tercer tram del carrer. Els trams de carrer van unificar-se en un de sol l'any 1862 amb el nom de carrer de Dalt. Va canviar el nom per carrer de Sant Sebastià l'any 1930, per acord municipal, atesa la demanda dels veïns d'honorar al patró de la indústria tèxtil i fer-li la corresponent festa.

SOLAGRAN, S. (2010). Els carrers de Taradell. Prats de Lluçanès: Editorial Cal Siller.