Carrer Nou
Vallbona d'Anoia

Carrer Nou. Nucli urbà

Ajuntament de Vallbona d'Anoia
    Núria Cabañas

El carrer Nou és un carrer paral·lel al carrer Major i correspon el primer creixement que va experimentar el nucli de Vallbona a finals del segle XIX.
    Té una longitud de 425 metres i transcorre d'oest a est el nucli urbà, des del carrer de Vallbona de les Monges fins a la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
    Al llarg dels recorregut es poden distingir tres trams. El primer tram es configura des del carrer de Vallbona de les Monges fins a la Plaça de l'Església. Es el traçat més antic i la seva amplada oscil·la entre els 4 i 5 metres. Es la zona on es concentren les cases més antigues d'aquest carrer. El segon i tercer tram són completament rectes i tenen una amplada de 8 m amb voreres a cada banda i amb una calçada central asfaltada. El segon tram es situa entre el passatge del Cabanyal i el tercer tram des del Camí de l'Irla fins a la via dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 08.CA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

El carrer Nou es va començar a configurar al segle XVIII, quan moltes de les cases del carrer Major van començar a tenir una entrada a la façana posterior. Actualment, encara hi ha cases del carrer Major que tenen l'entrada del patí pel carrer Nou. Un altre aspecte que va ajudar a la seva configuració fou la construcció de cases aïllades com la de Ca la Maria Xica datada de 1796.
    L'actual estructura del carrer Nou va quedar configurada a la dècade de 1910 amb la construcció d'algunes cases com la de Ca l'Escrivent o Cal Delfí o la construcció de l'actual Plaça de l'Església, projecta dut a terme l'any 1913.

AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.
    SAUMELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.