Carrer Major
Sant Boi de Lluçanès

Nucli urbà. Sant Boi de Lluçanès

Bo
    L'estat de conservació de les cases és heterogeni: algunes s'han reformat i altres es conserven tal com van ser bastides.
    Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
    Sí, IPA. 23597
    Jordi Compte i Marta Homs

El carrer Major està situat en ple nucli urbà de Sant Boi de Lluçanès, a l'oest i al sud de l'església parroquial, des de la plaça Major fins a la plaça Verge dels Munts.
    Es tracta d'un carrer estret amb una orientació de nord-oest a sud-est que segueix l'orografia del turó sobre el que s'assenta l'església parroquial. Les cases estan situades a banda i banda, estan formades majoritàriament per planta baixa, primer pis i golfes, i estan bastides amb murs de maçoneria de pedra, en alguns casos arrebossats. Les teulades són de doble vessant amb aigües al carrer.
    Iniciant el carrer per l'extrem nord-oest, a tocar de la plaça de la Verge dels Munts, es troba en el número 1 cal Corona, una casa que conserva una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i una finestra al primer pis, emmarcada amb pedra bisellada i amb decoració d'arc de cortina a la llinda, a l'interior de la qual hi ha un rostre esculpit força erosionat emmarcat amb una forma pentagonal.
    Al seu costat, en els números 3 i 5 es troben dues cases en mal estat que conserven un portal i una finestra cada una, la primera emmarcats amb pedra bisellada i la segona amb pedra treballada.
    L'última casa del costat nord, també amb façana a la plaça Major és cal Nen, en el número 7. En la façana que dóna al carrer Major conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la inscripció "1743 RENOVAT 1785", i sis finestres a la resta de la façana, dues emmarcades amb pedra bisellada, una amb monòlits de pedra bisellada i les tres restants amb pedra treballada.
    Tornant a l'inici del carrer, al límit amb la plaça Verge dels Munts i l'inici del carrer Manresa, es troba en el número 4 una casa que conserva a nivell de planta baixa un portal d'arc rebaixat de maó amb brancals de pedra treballada i dues finestres, una emmarcada amb pedra bisellada i l'altra amb pedra treballada. Al primer pis hi ha tres finestres balconeres emmarcades amb pedra treballada i a les golfes tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada.
    A la seva esquerra hi ha una casa reformada que conserva dues finestres emmarcades amb pedra bisellada al primer pis, una té inscrit el nom "JOAN ANDREU" i l'altra la data de 1796.
    Al seu costat hi ha ca la Clara on es conserva una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
    A la seva esquerra, en el número 10 es troba una casa que conserva una tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i una amb pedra treballada entre els nivells de planta baixa i primer pis i tres finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta a les golfes.
    Al número 12 es troba una casa que conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada a la planta baixa i dues finestres al primer pis, una emmarcada amb monòlits de pedra treballada i l'altra emmarcada amb pedra bisellada i la inscripció ·"6 SET·B·R·E 1777" a la llinda junt amb una creu intercalada.
    Al seu costat i ja al final del carrer hi ha una casa que conserva a nivell de planta baixa dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i una finestra balconera emmarcada amb pedra treballada i a les golfes dues finestres amb llinda de fusta una amb brancals de pedra bisellada i l'altra treballada.

Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.