Carrer Josep Sauleda i Roca
Santa Maria d'Oló

Carrer Josep Sauleda i Roca. Nucli urbà d'Oló

XVIII-XXI
    Propietaris diversos
    Jordi Piñero Subirana

Carrer del nucli urbà d'Oló que es va formar entre els segles XVIII i XIX sobre l'antic camí que anava cap al molí d'en Pons i la zona de la riera. És un carrer més modern i lleugerament més ample que el carrer Sant Antoni i el carrer Major, i amb un traçat més o menys rectilini. Les cases més antigues es troben al tram sud-oest, i són de tipologia força diversa, mentre que el tram final és ocupat pels blocs de pisos que l'any 1955 es van construir per als treballadors de l'antiga fàbrica Borràs (actual fàbrica Sauleda), les instal·lacions de la qual es troben al seu darrera.
    La posició cèntrica d'aquest carrer, prop de l'eixample modern, ha facilitat que s'hi obrissin alguns establiments comercials. Entre els immobles del carrer n'hi ha que segueixen una tipologia pròpia de les cases populars del segle XIX, com la número 5, la número 6 o la número 14; d'altres s'han renovat amb façanes noucentistes, com ca la Maria i cal Xarina (núms. 8 i 10) o bé amb altres elements moderns, com ca la Filomena (núm. 4). També n'hi ha algunes que són construccions totalment modernes.

Els segles XVI i XVII el nucli antic d'Oló (Dalt del Poble) va prendre la seva forma definitiva. Possiblement entre el XVII i XVIII el nucli urbà va créixer per on hi havia el pendent més suau, cap al nord, de manera que s'anà formant el carrer anomenat popularment la Costa Gran. Aquesta via possibilitava l'expansió cap a la part més planera on, als segles XVIII i XIX, el poble va poder créixer a redós d'un antic camí que anava d'una banda cap a Vic i, de l'altra, cap al molí d'en Pons (FERRER, 1991: 82). El primer tram era el carrer de Vic (el 1957 canviat pel nom de carrer Major), i el segon era el carrer del Molí, que el 1956 fou canviat pel nom de carrer Joaquim Borràs i posteriorment pel de Josep Sauleda i Roca, en reconeixement als dos industrials que van estar al capdavant de la fàbrica que es troba en aquesta zona.

GÜELL SABATA, Àngela (1988). "Santa Maria d'Oló", Història del Bages, Manresa, Parcir Edicions Selectes.