Carrer Igualtat, antic jaciment
Sant Vicenç de Castellet

Neolític
    Destruït
    Sense accés
    María del Agua Cortés Elía

Enterrament aïllat. El jaciment es va localitzar en una plana propera a la riba esquerra del riu Llobregat, dins el casc urbà. Era un sepulcre de fossa neolític tipus sabadellià, amb dues grans lloses que el cobrien i els costats sense protecció. Aparegué a 1'80 metres de profunditat L'espai interior era quadrangular, 1'30 m de llarg, 0'75 m d'ample i 0'58 m de fondària. Al fons hi havia un esquelet humà en posició supina amb les cames doblegades. A l'entorn del coll hi havia un collaret amb 38 denes de calaïta i al costat un fragment de ganivet de sílex marró, una destral polida de basalt de forma triangular (20 mm de longitud), una altra de forma trapezoïdal (60 mm), un gran vas ovoidal amb dues nanses per banda de pasta rogenca i amb la base convexa (330 mm d'alt, 226 mm de diàmetre de boca), una petita tassa de pasta negrosa amb nanseta (65 mm alt, 90 mm diàmetre de boca). Actualment és impossible fer un estudi de les restes òssies ja que han estat barrejades amb d'altres jaciments.

S'inventaria perquè està documentat a la Carta Arqueològica de la Generalitat de Catalunya tot i que està destruït.

Va ser una troballa casual en una finca particular que es va fer el 6 d'octubre de l'any 1933 en fer una cisterna. Mn. Valentí Santamaria i Lluís Rubiralta, membres de la secció d'arqueologia del Centre Excursionista Montserrat de Manresa, van recollir l'aixovar i van prendre les dades. Es va donar a conèixer a la revista "Ampurias" amb un estudi fet per Josep Colominas (1940). El material es troba dipositat al Museu Comarcal de Manresa.

COLOMINAS, J. (1940). Nuevos sepulcros de fosa en Cataluña. Ampurias nº 2. ALMAGRO, M.; SERRA RÀFOLS, J.; COLOMINAS, J. (1945). Carta arqueológica de la provincia de Barcelona.Madrid. RIPOLL, E.; LLONGUERAS, M. (1963). La cultura neolítica de los sepulcros de fosa en Cataluña. Ampurias nº 25, Barcelona. P. 31. MUÑOZ, A.M. (1965). La cultura neolítica catalana de los sepulcros de fosa. Universitat de Barcelona. CANAL, P., VILA, M. (1986). Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat als nostres dies. Llibreria Sobreroca, Manresa, 3ª ed. DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995). L'arqueologia al Bages. Centre d'Estudis del Bages.