Carrer Eixample
Premià de Mar

Carrer Eixample

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010
    diversos propietaris
    Jordi Montlló Bolart

Es tracta d'un dels carrers del primer eixample de Premià de Mar, és perpendicular a la costa, direcció nordoest - sudest i s'estén des del Camí Ral, a migdia, fins la Gran Via, al nord. Conjunt de cases de cós d'obrers, entre mitgeres amb la façana principal orientada a ponent, amb una composició molt homogènia que modelen un paisatge específic i destacable. Són cases de planta rectangular que consten de planta baixa i pis. Les cobertes són de teules àrabs a dues aigües i amb el carener paral·lel a la façana. La composició de la façana es genera a partir de dos eixos de simetria que es defineixen a la planta baixa amb una porta d'accés d'arc escarser, i una finestra amb reixa de ferro al costat; a la planta pis, amb una finestra damunt la porta. El parament de la façana és un estucat llis amb una cornisa com a únic element ornamental. Destaquen les cases dels números 28, 30, 32, 36, 38, 40, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68 i 70 compreses en els trams entre el carrer Sant Pau i Aurora, entre Aurora i Esperança i entre Esperança i Unió. En algunes cases d'aquest carrer es conserva, a la façana, la porta original del comptador d'aigua quan l'any 1928 es va municipalitzar el servei de subministrament d'aigua.

La part més antiga, anterior a l'eixample, és el tram de carrer comprès entre el Camí Ral i el carrer Sant Antoni. L'any 1861 el carrer Sant Pau no arribava a aquest carrer. Tot i que en aquest tram el carrer estava format més aviat per les façanes laterals de les cases que feien cantonada dels carrers paral·lels a la línia de costa. De fet, el plànol de 1861 només marca quatre cases que hi fan cantonada: una al carrer Lesmez Ruiz, una al carrer Sant Pere i dues del carrer Sant Antoni. La instal·lació de les fàbriques Serra Oller, Can Puiggròs i Foneria Roura es parcel·la l'espai comprès entre aquestes indústries i s'edifiquen els nous carrers seguint el mateix model arquitectònic, que podem trobar també en el carrer de l'Aurora, Esperança, del Nord i Sant Pau. Aquestes noves cases de cós d'obrers es concreten en els trams entre el carrer Sant Pau i Aurora, entre Aurora i Esperança i entre Esperança i Unió.