Carrer Doctor Robert
Navarcles

Nucli antic

XVII-XX
    Jordi Piñero Subirana

Carrer de traçat més o menys rectilini, tot i que amb una disposició irregular de les façanes. Conserva més o menys la imatge d'un carrer tradicional. Les cases són antigues però de tipologia força diversa, probablement degut a l'origen força antic del carrer. Les que han conservat millor la tipologia tradicional són les número 1, 4, 5, 6, 7, 9, 8, 13, 14. S'observa una varietat de formes als portals: amb llinda, amb arcs escarsers o de mig punt adovellats. El carrer és asfaltat, amb voreres estretes. Té faroles del model estàndar al nucli antic i restes del cablejat aeri.

Llinda casa núm. 5: 1694 i gravat amb una creu. Llindes de la casa núm. 7: 1740; "1690 ...ERA". Llindes de la casa núm. 13: 1723; inscripció il·legible a la llinda del portal.

Les terres sobre les quals s'edificà aquest carrer eren propietat del mas Torroella. A finals del segle XVII es van vendre o establir els patis per construir-hi les cases. El 1690 ja hi havia construïda una casa, i el 1722/23 ja estaven construïdes les cases fins a l'actual carretera. Actualment es conserva una llinda amb l'any 1690 i una altra de 1707. A finals del segle XVIII el carrer s'anomenava de la Palanca. No se sap per què ni des de quan, però cal suposar que en algun lloc proper hi devia haver una palanca. En el padró de l'any 1844 encara apareix com a carrer de la Palanca. El 1877 ja ha desaparegut aquest nom i s'anomena carrer de Baix. El 1922 l'Ajuntament li canvià el nom pel de Dr. Robert i sha conservat fins a l'actualitat. A nivell popular antigament també es coneixia com a carrer del Forn. Segons Fortià Solà era degut al fet que darrera l'antiga casa de la vila, a la Plaça, hi havia un forn de pa comunal, avui desaparegut. Al segle XVII Fortià Solà considera que es devia anomenar carrer de la Roca pel fet que és edificat en bona part damunt de la roca vista.

FERRER, Llorenç (1988-1990). "Carrer Doctor Robert". Col·leccionable d'història a A més a més: revista de Navarcles.
    SOLÀ, Fortià (1910). Navarcles. Notes històriques. Manresa. P. 73.