Carrer del Sol
Granollers

XIX-XXI
    Desconeguda
    Moltes de les cases antigues s'han anat substituint.
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Carrer que forma part de l'eixample granollerí en la seva part desenvolupada cap al nord, al costat dels carrers de Corró i Joan Prim.

Tradicionalment era edificat amb un tipus de casa popular, especialment del primer terç del segle XX. Eren edificis senzills, habitats majoritàriament per obrers, construïts entre mitgeres, de planta baixa, generalment amb una eixida posterior per al pou i el safareig. En els darrers anys moltes d’aquestes cases s’han anat substituint per edificis moderns. Les que queden presenten una estètica urbana. Els edificis d’un cert interès patrimonial que es conserven són:

Números SENARS: casa número 23 (tipologia tradicional urbana).

Números PARELLS: casa número 28 (tipologia tradicional popular), 30 (tipologia tradicional popular), 42-44.

L’eixample de Granollers es va configurar sobretot a la segona meitat del segle XIX. La carretera va substituir l'antic camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim.

Pel que fa al carrer del Sol, al tombant de segle XX ja es trobava plenament urbanitzat. Antigament es deia carrer de les Banyes.

GARCIA-PEY, Enric (1990)."Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura", a Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.