Carrer del Montseny
Sant Julià de Vilatorta

Nucli antic de Sant Julià de Vilatorta

Virgínia Cepero González

El carrer del Montseny és estret i no gaire llarg, i es localitza al mig del nucli urbà, entre la plaça de l'església i la plaça del Montseny.
    Les cases que formen el carrer corresponen a l'expansió que va experimentar el poble entre finals del segle XVIII i el segle XIX. Es tracta majoritàriament d'edificis de dos o tres plantes, dels que destaquen sobretot les llindes de pedra, amb inscripcions i anagrames.
    En són exemples can Valls, ca l'Escloper i cal Noi Sidro.
    L'edifici del carrer Montseny 1 conserva una balustrada en un balcó, no visible des del carrer. Abans es trobava visible a una finestra de la façana principal, però va ser substituida per un finestral gótic procedent de la casa de l'Avenç de Tavertet.

Segons el catàleg de béns del POUM de Sant Julià de Vilatorta, és redactarà un Pla Especial específic del Centre històric que desenvolupi les condicions de protecció alhora que aprofundeixi en paràmetres específics.

H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de béns d'interès històric arquitectònic i paisatgístic. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.