Carrer del Bessó
Torrelavit

Veïnat del Carrer del Bessó
    Uns 300 m al sud de Sant Pere de Riudebitlles, en terme de Torrelavit, al camí al Pla del Penedès.

Regular
    Tot i que el carrer conserva l'estructura urbanística original, alguns dels seus edificis han estat transformats arquitectònicament.
    Varis propietaris
    Oriol Vilanova

Alineació de cases adossades orientades a l'est, a una sola banda. Destaca perquè les cases que el componen són d'una tipologia similar, que defineix l'arquitectura popular i rural d'aquest territori. La tipologia més típica d'aquestes cases aixecades bàsicament en pedra o pedra i morter per la tècnica de la mamposteria i arrebossades, és l'edifici de planta rectangular amb teulades de teula àrab a doble vessant i carenera paral·lela a la façana principal. Es tracta d'edificis entre mitgeres de dues o tres plantes amb la composició de la façana molt similar: sòcol a la base de pedra o morter; la porta principal, recte i un portal de cotxera (alguns d'ells reconvertits actualment en aparcaments). A sobre de la porta un balcó de poca volada i baranes simples i una o dues finestres tancant la composició del segon pis. Totes les obertures són rectes. A la part posterior les cases tenen patis tancats.

Segons Salvador Llorac (veure camp "Bibliografia"), el carrer del bessó s'ubica en unes terres censades que eren propietat de cal Rafeques, de Sant Pere de Riudebitlles. Allà, un bessó cognominat Gumà, també de Sant Pere, s'hi va construir una casa l'any 1844, i més tard el seu germà bessó es va construir la casa ara coneguda com a cal Mei; les altres cases s'edificaren posteriorment.

LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 44.