Carrer de Santa Maria
Vilanova de Sau

Al nucli antic de Vilanova de Sau

XVI-XX
    Ajuntament de Vilanova de Sau. Passeig Verdaguer, s/n. 08519. Vilanova de Sau
    Joan Casas Blasi

És el carrer principal de Vilanova de Sau. A partir d'ell s'estructura el municipi i és on trobem algunes de les cases més antigues que formen el nucli habitat.
    Aquest carrer va de sud-est a nord-est en direcció a l'església de Santa Maria. A banda i banda s'hi troben el conjunt de cases, la majoria de dues plantes tot i que alguna disposa de tres plantes.
    Cal dir que la major part de les cases segueixen una mateixa tipologia constructiva, donant una gran harmonia al conjunt. Són construccions que segueixen una mateixa tipologia popular. Amb finestres emmarcades en pedra. Portes amb llinda i marxa peu de pedra. La pintura de l'arrebossat també segueix uns criteris homogenis, ja que oscil·la entre colors torrats i crus.
    El carrer antigament deuria d'ésser de terra però actualment presenta un molt bon estat, ha estat reformat recentment amb un enllosat de pedra que ha estat. Cal dir que el trànsit rodat es troba restringit.

Algunes de les cases més antigues i que tenen un interès cultural o arquitectònic han estat individualitzades en una fitxa apart.

Aquest carrer sorgeix a partir de la urbanització i la construcció de cases a banda i banda del camí que conduïa a l'església de Santa Maria.
    Les cases mes antigues daten del segle XVII segon consta a algunes llindes de les cases.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.