Carrer de Sant Jaume
Avinyó

Horta d'Avinyó
    900 m al nord-oest de Santa Maria d'Horta

Marc Cucurella Pinilla

Conjunt de nou edificis que formen un carrer, a 300 m al nord-est de l'església de Sta. Maria d'Horta. Es tracta d'un nucli poblacional creat al segle XIX i de la que en destaquen tres edificis: el número 2 (fitxa 598), el 3 (fitxa 599), i el 4 (fitxa 600).

És molt característic de la zona d'Horta de tenir un poblament semi-agrupat en diversos carrers allunyats entre ells.

Horta d'Avinyó està composta per un seguit de masies i carrers. L'origen d'aquests carrers fóu el de la necessitat de mà d'obre, de recursos... Deguts a la pobres provocada a partit de la fil·loxera. L'economia d'Horta es basava gairebé exclusivament en la vinya i, per tant, l'empobriment de moltes famílies les obligà a deixar la casa i concentrar-se en petits nuclis o carrers on poder obtenir solidaritat de manera molt més directe.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.