Caramelles de Navàs
Navàs

Navàs

Música i dansa
    XX-XXI
    Tradició que es manté amb dificultats
    Jordi Piñero Subirana

Les caramelles de Navàs surten a cantar per Pasqua. Darrerament hi havia dos grups de caramellaires: un de gent més gran pertanyents al cor Cantaires Navassencs i un altre d’infants que coordina l’Escola de Música. Els primers sortien a cantar el dissabte i el diumenge, i els nois cantaven diumenge al matí. Darrerament els dos grups s’han ajuntat en un de sol.

La tradició de les Caramelles al poble de Navàs està documentada des de principis de segle XX. Concretament, per una crònica del diari Pla de Bages sabem que el 1916 van actuar diversos grups. Després de la guerra la Parròquia va reprendre les cantades de caramelles. El 1942 i durant sis anys se n’encarregava Acció Catòlica, sota la direcció de mossèn Manel. L’any 1948 el grup parroquial ja no va sortir, per donar pas als Cantaires Navassencs, que havien iniciat les seves activitats la Pasqua de l’any anterior i han continuat cantant caramelles fins a l’actualitat. Entre les peces que cantaven cal destacar la sardana “El Pla de l’Alzineta”, estrenada el 1970 i dedicada a aquest emblemàtic indret del poble. La lletra és de mossèn Climent Forner i la música del mestre Josep M. Castella. Fins a principis dels anys noranta cantaven les caramelles acompanyats d’una orquestra de cobla. Des de 1969 les noies i les dones també van participar en els cors de caramelles.

En diversos períodes altres grups de Navàs també han cantat caramelles. Des de 1967 ho van fer els escoltes de l’agrupament Ali Bei, i al final de la dècada de 1970 van prendre el relleu la Coral Petit Estel, el grup infantil de la Coral Sant Genís.

Habitualment, les caramelles es cantaven els dissabtes a la tarda als entorns del poble i el diumenge pels carrers i places (BADIA, 2000: 227).

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editorial; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 227-228.