Caramelles de Navàs
Navàs

  Bages
  Navàs
  367

  Coordenades:

  41.89998
  1.87835
  406962
  4639279
  Número de fitxa
  08141 - 450
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX-XXI
  Estat de conservació
  Regular
  Tradició que es manté amb dificultats
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Les caramelles de Navàs surten a cantar per Pasqua. Darrerament hi havia dos grups de caramellaires: un de gent més gran pertanyents al cor Cantaires Navassencs i un altre d’infants que coordina l’Escola de Música. Els primers sortien a cantar el dissabte i el diumenge, i els nois cantaven diumenge al matí. Darrerament els dos grups s’han ajuntat en un de sol.

   

  Fotografies facilitades per l’Escola de Música

  La tradició de les Caramelles al poble de Navàs està documentada des de principis de segle XX. Concretament, per una crònica del diari Pla de Bages sabem que el 1916 van actuar diversos grups. Després de la guerra la Parròquia va reprendre les cantades de caramelles. El 1942 i durant sis anys se n’encarregava Acció Catòlica, sota la direcció de mossèn Manel. L’any 1948 el grup parroquial ja no va sortir, per donar pas als Cantaires Navassencs, que havien iniciat les seves activitats la Pasqua de l’any anterior i han continuat cantant caramelles fins a l’actualitat. Entre les peces que cantaven cal destacar la sardana “El Pla de l’Alzineta”, estrenada el 1970 i dedicada a aquest emblemàtic indret del poble. La lletra és de mossèn Climent Forner i la música del mestre Josep M. Castella. Fins a principis dels anys noranta cantaven les caramelles acompanyats d’una orquestra de cobla. Des de 1969 les noies i les dones també van participar en els cors de caramelles.

  En diversos períodes altres grups de Navàs també han cantat caramelles. Des de 1967 ho van fer els escoltes de l’agrupament Ali Bei, i al final de la dècada de 1970 van prendre el relleu la Coral Petit Estel, el grup infantil de la Coral Sant Genís.

  Habitualment, les caramelles es cantaven els dissabtes a la tarda als entorns del poble i el diumenge pels carrers i places (BADIA, 2000: 227).

  BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editorial; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 227-228.