Caramelles
Carme

Davant de l'església parroquial de Sant Martí de Carme.

Música i dansa
    XIX-XXI
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

A Carme, les tradicionals Caramelles es canten el diumenge de Pasqua per tots els carrers de la vila i de Can Bou (barri d'Orpí). Així mateix, es canten també caramelles durant l'aplec del santuari de la Mare de Déu de Collbàs. Durant la celebració es lliuren els tradicionals clavells als oients i, des de fa uns anys, l'Ajuntament regala un anuari que conté textos i fotografies amb els fets més destacats de la celebració de l'any anterior. Per la seva part, el grup de cantaires petits, canta caramelles durant la segona Pasqua, i inicien el seu recorregut a la plaça de l'església.

La tradició de cantar Caramelles a Carme es remunta, per tradició oral, com a mínim al segle XIX. Antigament, abans de la Guerra Civil, l'afició era tan gran que hi havia hagut dos cors (el de "dretes" i el d'"esquerres") que es passaven tota la tarda del dissabte Sant i tot el diumenge de Pasqua cantant pels pobles i masies de Carme, Orpí i Miralles. La darrera cantada la feien els dos cors junts a la Plaça (avui plaça d'Espanya). A Cal Quinco hi assajava el cor de dretes i a Cal Josepó el d'esquerres. Durant la Guerra es van dissoldre els cors i, un cop finalitzada, el cor d'esquerres ja no va tornar a formar-se. L'únic cor que es va tornar a formar va ser engegat per Mossèn Ramon, que fou succeït pels diversos mossens de Carme fins fa uns anys. L'any 2006 es van estrenar les cançons La Llevantina, El llop de mar i La gent de Carme. En els últims anys dirigeix el cor de cantaires el mestre Joan Roca, i directors anteriors destacats foren Maties Fló Tardà (c. 1979) i Paco Salas.

FARRÉ, Claudi; RIBA, Jaume (2000): "Cor de Caramelles de Carme", Les Fonts de Carme, 2, Associació El Forat dels Graus, p. 16. FARRÉ, Claudi; RIBA, Jaume (2001): "Caramelles", Les Fonts de Carme, 6, Associació El Forat dels Graus, p. 102.