Caramelles
Santa Maria de Merlès

En diferents masies del terme municipal

Música i dansa
    Fa uns 30 anys que no es celebren les Caramelles.
    Sense accés
    Jordi Compte i Marta Homs

Les Caramelles són unes cançons populars, de caire religiós i festiu, que es canten per Pasqua Florida. Tot i que actualment a Santa Maria de Merlès ja no es canten Caramelles, antigament un grup de nois i homes primer, i nois i noies a partir dels anys 50 dels segle XX, passaven a cantar les Caramelles pel municipi. Passaven casa per casa acompanyats amb mules, eugues o cavalls guarnits amb xalmes i un parell de sàrries on hi guardaven els donatius (ous i diners) que feien les masies. El diumenge a sobre al Diumenge de Pasqua s'organitzaven les truitades. S'anava a la masia de Camadoca i es cremava un gran pilot de llenya per tal de coure les truites que s'acompanyaven de tallets de cansalada.

Les imatges s'han extret del fons fotogràfic municipal.

La festa de les Caramelles és una festa pasqual que té lloc tradicionalment a la Catalunya Vella i al nord de la Catalunya Nova, en què una colla de cantaires visiten cases i masies davant les quals canten les cançons anomenades també caramelles. En el seu origen, els caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona nova de la Resurrecció de Crist. Era una clara referència a la resurrecció de la naturalesa. A canvi de la notícia, se'ls obsequiava amb ous, botifarres i menges greixoses, cosa que indicava que la Quaresma s'havia acabat. Amb el que es recaptava es feia tradicionalment una berenada. En molts indrets, les caramelles van acompanyades de trabucaires i danses populars (balls de bastons, de cascavells, cercolets, etc.). Segons el temps i el lloc les Caramelles també s'anomenen Camalleres, Camarelles, Camilleres, Camelleres, Camijeres, Creilleres o Goigs de les Caramelles. A la Catalunya Nord s'anomenen Goigs dels Ous. Tradicionalment, les colles sortien Dissabte de Glòria després de la Vetlla Pasqual, a la nit, però en l'actualitat també surten Diumenge i Dilluns de Pasqua.

AMADES, Joan (1983). Costumari Català. El curs de l'any. Salvat Editores, S.A i Edicions 62, S.A.