Caramelles
Santa Eulàlia de Riuprimer

a tot el municipi

Pilar Camañes

Les Caramelles són una manifestació d'alegria per l'arribada de la primavera, omplint els carrers i les masies dels municipis de cançons i color. Tradicionalment, els caramellaires anaven cantant i ballant per les cases de pagès i els carrers del poble des de la nit de dissabte de Pasqua fins al diumenge. A canvi, si la gent vol, en agraïment els hi dona ous, botifarres o diners.
    A Santa Eulàlia de Riuprimer, des dels anys 60 del segle XX, hi ha tres grups de caramellaires; grans, mitjans i petits. A principis de febrer comencen els assajos, a partir d'una crida popular, i al cap de setmana de Pasqua fan la tradicional cantada de Caramelles pels carrer del municipi. Aquesta festa comença el dissabte de Pasqua a la tarda, quan la colla dels grans, formada per gairebé 50 cantaires i dirigits per Joan Montells, recorren les cases de pagès cantant i ballant. El diumenge, a 2/4 de 9 del matí, comença la cantada i la ballada pels carrers del poble a càrrec de les tres colles. La festa final és després de la missa de Glòria, a la Plaça de l'Església, acabant amb les típiques corrandes. Finalment, el dilluns de Pasqua, els petits i els mitjans canten i ballen per les cases de pagès. Els grups de caramellaires participen també en altres esdeveniments com l'aplec de Sant Sebastià, on desprès de la missa ballen i canten, sent aquesta l'última activitat de l'any.
    Tots els grups porten els mateixos vestits, els nois amb camisa blanca i llaç al coll, faixa i barretina. Les noies, el vestit tradicional. Tots amb espardenyes de set vetes.

El grup de caramellaires a Santa Eulàlia de Riuprimer es va constituir al 1942, de la mà del músic Josep Taxés i Mestres, professor de l'Acadèmia de l'Abad Oliva de Ripoll. Aquell any es va estrenar a Santa Eulàlia el vals típic de caramelles "Festa de joia i cants d'amor". A la dècada dels 50 del segle XX E. Serra de Cal Ferrer, va agafar les regnes del grup dels grans i L. Gonell, va dirigir als petits. Fins aquell moment el grup de caramellaires només estava integrat per homes, fet que va canviar als inicis dels anys 60 quan també es va deixar participar a les dones. Des de la dècada dels 60 als 70, el grup de caramellaires va viure moments complicats, fins a finals dels 70, quan Mn. J. Canamassas i Mn. Domènec tornen a engrescar a un grup de joves i reviuen les caramelles al municipi. Va ser llavors, quan es van crear els tres grups d'edats que han perdurat fins a l'actualitat. La recuperació d'aquesta tradició va ser un moment important, que es va commemorar el dia 11 d'abril del 2004 –diada de Pasqua– per celebrar el vint-i-cinquè aniversari de les cantades de caramelles de forma ininterrompuda i al 2018 els Caramellaires de Riuprimer van presentar un nou logotip, per començar amb els festejos del 40è aniversari de la recuperació de les Caramelles, al 2019.

ALIBERCH. T. et al. (2005). Santa Eulàlia de Riuprimer : la terra i la gent al llarg de la seva història, direcció: Antoni Pladevall ; coordinació: Pere Casas, Vic.