Capitells de Sant Martí de Puig-Ermengol (Rocafort)
Santa Maria d'Oló

Mas Rocafort, al sector nord-est del terme municipal
    Carretera de Santa Eulàlia de Riuprimer (BP-4316), al km. 17,1 camí direcció nord-est

XII-XX
    Jordi Piñero Subirana

Element decoratiu en forma d'aiguamans que es troba en una sala del mas Rocafort. Ha estat elaborat amb peces provinents de l'església romànica de Sant Martí de Puig-Ermengol. Concretament, hi veiem dos capitells i una pica baptismal decorada amb gallons.

El 1835, com a conseqüència de la desamortització de Medizábal l'església de Sant Martí de Puig-Ermengol fou venuda al mas Rocafort. Durant el segle XX aquesta església va patir un procés de degradació i d'espoli que va tenir com a resultat la desaparició total de l'església. El trasllat d'un finestral i altres elements d'aquesta església al mas Rocafort es devia fer abans de 1948 o entorn d'aquesta data. Més tard s'aprofità també per reconstruir l'església de Sant Feliu de Terrassola.

BELLPUIG, Josep (1982-2007). Escrits sobre Sant Feliuet de Terrassola (treball inèdit), p. 18.
    BENET, Albert; JUNYENT, Francesc; MAZCUÑAN, Alexandre (1984). "Sant Martí de Puig-Ermengol", Catalunya Romànica, vol. XI "El Bages", Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, p. 395-396.
    OLAÑETA MOLINA, Juan Antonio (2014). "Iglesia de Sant Martí de Puig-ermengol", Enciclopedia del Románico en Barcelona (vol. II). Fundación Santa María La Real; Centro de Estudios del Románico, Palencia, p. 1082.