Capitell romànic de l'església de Sant Joan
Berga

  Berguedà
  Nucli urbà
  Emplaçament
  Església de Sant Joan.

  Coordenades:

  42.10437
  1.84624
  404604
  4662008
  Número de fitxa
  08022 - 140
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Parròquia de Santa Eulàlia de Berga, carrer Castellar del Riu, 1
  Autoria de la fitxa
  Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

  Es tracta d'un capitell zoomòrfic que es troba dins d'un pilar entre la nau principal i la de tramuntana. El capitell es troba situat de manera que té tres cares visibles. A la cara central, la que dóna a la porta principal, hi ha dos ocells oposats que miren a les arestes corresponents del capitell. A les dues cares laterals hi ha sengles ocells que també miren a l'aresta del capitell, de manera que cadascun d'ells es situa enfrontat amb un dels de la cara central. Els quatre ocells estan representats de costat i mostren un cos força corpulent, perllongat endavant per un coll relativament llarg i gràcil, que es corba cap avall i acaba en un cap petit, provist d'un bec que recorda vagament el d'un ànec. Els ocells figuren beure en una mena de font, de peu cilíndric llarg i plat petit. El capitell conserva restes escadusseres de policromia.

  Hom ha atribuït aquest capitell a l'antiga església que devia haver-hi en aquest lloc abans que el 1220 comencés la construcció de l'actual. Aquesta peça, datada al segle XII, aparegué l'any 1973 en el decurs d'unes obres de neteja i adobament del temple iniciades per la parròquia. Sota la trona i a l'interior del pilar, confluència dels dos cossos de la nau principal, aparegué una petita resta de paret, amb dues columnes romàniques del segle XII lleugerament policromades i de bona factura. L'una tenia el capitell mutilat; l'altra, la que ens ocupa, presentava un extraordinari capitell figurat amb unes aus. L'excavació del paviment feu aparèixer altres elements romànics. Actualment, aquesta zona i el capitell esmentat es troben a la vista del públic, al mig de l'església, però protegits.

  BERNADICH, Anna; ROTA, Montserrat; SERRA, Rosa: Guia d'art del Berguedà, Berga, 1991, pàg. 38. AADD: Guia del Berguedà, Berga, 1985, pàg. 160.
  ALIER, Roger; VILADÉS, Ramon: Gran geografia comarcal catalana, vol. 2, Barcelona, 1981, pàg. 246-248.
  SANTANDREU i SOLER, M. Dolors: "Sant Joan de Berga", dins Catalunya Romànica, vol. XII: El Berguedà, Barcelona, 1985, pàgs. 125-126.
  BOIXADER i VILA, Lluís: "Notes sobre l'edifici de l'església de Sant Joan de Berga i el projecte d'intervenció", L'Erol, 25, tardor-hivern 1988, pàgs. 131-132.
  BELLÉS, Xavier: "L'ocell del capitell romànic de Sant Joan de Berga", L'Erol, 62, tardor 1999, pàgs. 29-31.