Capella pública del cementiri
Vilafranca del Penedès

Historicista
    Joan Torras i Guardiola
    Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
    Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
    Jordi Montlló Bolart

Capella de planta quadrada i coberta amb volta de quatre punts, amb una sagristia i un panteó laterals amb volta apuntada i accés adintellat. Al fons, s'hi troba l'altar amb un retaule i un sant Crist. Les façanes són de pedra i es remarquen amb cornisa, els formers de mig punt de la volta interior, amb obeliscs de coronament a les quatre cantonades. A la façana principal, la porta d'accés és adintellada, franquejada per dues columnes amb capitell que suporten una arquivolta. En el timpà s'hi representa la resurrecció de Llàtzer. Al damunt del portal, hi ha un ull de bou amb vidriera i coronament amb la figura d'un àngel sedent amb una trompeta. Als escaires, hi ha gàrgoles amb figures d'animals.

La capella del cementiri, prevista en els expedients de 1816 i 1829 fou projectada finalment per l'arquitecte Joan Torras i Guardiola el 8 d'abril de 1864, el 2 de setembre de 1868 es van començar les obres, aturades mesos més tard no es van seguir fins a 1876 per falta de diners. Finalment la capella fou beneïda el 11 de juny de 1878.

MAS i PERERA, Pere (1932). Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
    PLANAS, Mossèn Josep (Pvre.) (1948). Antics convents, esglésies i capelles de Vilafranca. Artes gráficas. Vilafranca del Penedès.
    VALLS PEDROL, Jordi. Coord. (2004). El cementiri de Vilafranca del Penedès. Edició de l'autor. Vilafranca del Penedès.