Capella del Santíssim
Viladecavalls

Lluís Muncunill i Parellada
    El sostre presenta humitats.
    Bisbat de Terrassa. C/ Església 16, 2 º 3 ª. 08221 Terrassa
    Marta Lloret Blackburn

Capella de planta rectangular que es troba situada a l'ala esquerra de l'església parroquial de Sant Martí de Sorbet. Està coberta amb volta de creueria amb arcuacions apuntades que descansen sobre petits capitells amb decoració floral. La part corresponent a l'absis és poligonal i s'obre amb finestrals d'arc apuntat amb traceria i vitralls d'estil pre-rafaelita. A l'exterior, entre les finestres, s'hi intercalen contraforts. Els murs són fets de paredat comú.

A l'Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya es denomina Capella del Sagrament.

La capella del Santíssim va construir-se a l'ala esquerra de l'església moderna de Sant Martí de Sorbet a principi del segle XX. És obra de l'arquitecte Lluís Muncunill, qui va rebre l'encàrrec de l'edificació de la capella de Mn. Pere Vilaró. L'estil de la construcció el situem dins el corrent historicista, moviment que va precedir el modernisme i que el va influenciar. Va ser beneïda pel cardenal Casañas a finals de 1901. Els vitralls s'han atribuït al taller de Casa Amigó FREIXA (1996:74), per la semblança amb els que van fer per a l'església de Montserrat i del Sant Esperit de Terrassa BARÓ (1999: 48). A causa de les destrosses que patí durant la Guerra Civil, va haver de ser restaurada el 1951.

BARÓ, R. (1999). Quaderns d'Història de Viladecavalls VI: Història de la Parròquia. Viladecavalls: Ajuntament de Viladecavalls. FERRAN, D. [et al.] (1991). Història de Viladecavalls. Viladecavalls: Ajuntament de Viladecavalls. FREIXA, M. (1996). Lluís Muncunill (1868-1931), Arquitecte. Barcelona: Caixa de Terrassa. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Viladecavalls (Vallès Occidental). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.