Capella del Santíssim
Sant Feliu Sasserra

Plaça Torres i Bages

Historicista
    Presenta algunes reformes amb maó a l'emmarcament de la rosassa central
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1, 08500 (Vic)
    Jordi Compte i Marta Homs

La capella del Santíssim es troba adossada a la façana nord de l'església de Sant Feliu Sasserra, a la zona de l'antic nucli urbà medieval.
    És un edifici de planta rectangular d'una sola nau de volta de canó apuntat i amb presbiteri a llevant. Presenta teulada de doble vessant i murs de càrrega de maçoneria de pedra amb cantonades diferenciades.
    La façana principal orientada a l'oest es troba dominada per una gran rosassa delimitada per bloc de pedra i amb reformes de maó, la qual proporciona llum a l'interior. La part superior de la façana està ornamentada un relleu denticulat que segueix la doble vessant de la teulada.
    La façana nord de la capella queda dominada per uns alts contraforts que s'introdueixen a cal Serra Goday o cal Vicari.
    La part superior de la façana est es troba ornamentada per el mateix relleu denticulat que segueix les vessant de la teulada. Sota seu s'hi obra un llarg finestral que conserva els vitralls originals, és d'arc geminat amb un òcul a la part de dalt, delimitada a la seva part superior per un motllura semicircular a mode de guardapols.

És una capella d'estil neogòtic que no trenca amb l'harmonia estilística de l'església de Sant Feliu Sasserra del segle XVI construïda amb un estic gòtic tardà.

La capella del Santíssim va ser construïda al 1881 promoguda per Rafael Vilaclara, propietari del mas Vilaclara, dins el terme municipal. Per tal de poder reforçar la capella amb contraforts, el mateix propietari va comprar la casa del costat, cal Serra Goday o cal Vicari la qual es va modificar lleugerament per poder-hi introduir els suports de la capella.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.