Capella del Sagrat Cor
Alpens

  Osona
  Nucli urbà. Plaça de l'església, 4. Alpens
  Emplaçament
  Església parroquial de Santa Maria d'Alpens

  Coordenades:

  42.11923
  2.10071
  425662
  4663406
  Número de fitxa
  08004 - 58
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Barroc
  Contemporani
  Neoclàssic
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA
  Accés
  Restringit
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1, 08500 Vic
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La capella del Sagrat Cor està situada al lateral esquerra de l'altar Major. Està formada per una fornícula, un altar i una motllura situada en el mur esquerre de la capella que forma el creuer de l'església. La fornícula, presidida per la imatge de Jesús, és de secció semicircular i coberta de quart d'esfera, flanquejada per quatre columnes llises negres amb base i capitells de volutes. A la part superior hi ha una motllura circular que no presenta cap inscripció. L'altar està pintat i presenta a la part central un escut coronat i voltat d'estilitzacions vegetals amb les inicials de Ave Maria.

  La capella sembla que és originària del segle XVI, juntament amb la capella lateral dreta dedicada a la Mare de Déu del Carme. Les diverses transformacions que ha sofert l'església també han modificat aquestes dues capelles, actualment repintades després de la reconstrucció al final de la guerra Civil espanyola.

  YLLA-CATALÀ, G, Inventari del Patrimoni Arquitectònic d'Alpens, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, 1981.