Capella del Cementiri o del fossar
Artés

Manuel Solà-Morales
    Manuel Solà-Morales
    Normes subsidiàries, article 143 (20.03.2006)
    Ajuntament d'Artés (C. Barquera, 41)
    Jordi Montlló Bolart

Petita capella ubicada a la part central del cementiri. És de planta octogonal amb capelles adossades a quatre costats, en forma de creu grega. Les capelles són amb cobertes a dues aigües. Entre capella i capella hi un cos també de dues aigües amb una petita obertura a cadascun dels dos murs que té.
    La construcció és en maó i arrebossada. Tanca l'edifici un tambor acabat en cúpula, amb obertures laterals en forma d'ull de bou.
    Per sobre de la porta d'accés, a l'interior de la capella, hi ha una placa de marbre commemorant les 16 persones que foren afusellades durant la revolta de l'any 1936.

El consistori format després de la guerra civil va acordar, el maig de 1939, aixecar un panteó per recordar els dotze artesencs "vilmente asesinados la noche del ocho de septiembre de 1936 por la horda roja". L'obra s'encarregà a l'arquitecte Manuel Solà-Morales (Olot, 1910) i el 4 de setembre ja s'hi traslladaren les despulles.
    Manuel Solà-Morales fou arquitecte municipal d'Artés. Una altra obra seva és la Residència d'Oficials de Barcelona.

FERRER, Ll. i BONET, A. (1990) Artés. Societat i economia d'un poble de la Catalunya Central. Ajuntament d'Artés.