Capella de Santa Maria de les Planes
L'Esquirol

Les Planes (Cantonigròs)
    Es troba annexionada al mas de les Planes.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, E15. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Capella d'una sola nau, de petites dimensions, amb absis semicircular i un xic peraltat. Es troba annexionada al mas de les Planes i és dedicada a Santa Maria.
    La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant.
    Interiorment està dividida en dos trams i coberta amb volta de creueria; les nerviacions moren a la paret formant un cul de llàntia.
    El portal és rectangular, de pedra treballada. Al davant hi ha un atri sostingut per pilars i cobert a dues vessants.
    La façana de migdia presenta un altre portal, que comunica amb l'antiga biblioteca del mas. A la façana de ponent, s'obren dos òculs.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, amb pedres cantoneres regulars.

L'aspecte actual de la capella és obra de les remodelacions de les que va ser objecte als segles XVIII i XIX, tot i que els seus orígens podrien ser molt més antics.

BANÚS, M. (2009) "Llocs de culte marià a Cantonigròs". Els Cingles de Collsacabra, nº 62. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 8-9.
    FONT i RIUS, J. (1970): La capelleta de la Mare de Déu de les Planes. Treball premiat en el concurs de Poesia de Cantonigròs. Cantonigròs: Concurs de Poesia.
    PUIGCERVER, R. Mª (2003) Mas Les Planes: història d'una centúria. Cantonigròs: [l'autora], p. 145-148.