Capella de Sant Salvador de Valldòria
Rajadell

  Bages
  Mas Valldòria. Valldòria, al SO del terme.
  Emplaçament
  Al costat del mas Valldòria, a un metre de la casa antiga (avui dels masovers)
  498

  Coordenades:

  41.72134
  1.6768
  389938
  4619684
  Número de fitxa
  08178 - 9
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Barroc
  Contemporani
  Modern
  Segle
  XVII-XX
  Any
  1682
  Estat de conservació
  Bo
  Reconstruïda integrament el 1992
  Protecció
  Legal
  BCIL. Catàleg bens protegits 2014 (num. 6)
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad: 08177A00800006
  Autoria de la fitxa
  PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

  Capella rural vinculada al Mas Valldòria. Construcció molt sòbria de planta rectangular i coberta a doble vessant, amb el ràfec motllurat. La actual capella correspon quasi íntegrament a la reconstrucció realitzada el 1992. Als murs es diferencien els carreus originals a la base (d'un color més fosc i més ben escairats). La resta, la part reconstruïda, és de tonalitat més clara. Excepte a la façana davantera, la resta de parets no presenten cap tipus d'obertura.
  La façana de llevant presenta un portal rectangular, un minúscul rosetó, campanar d'espadanya molt simple i petit i bancs de pedra adossats. Els brancals i la llinda del portal, amb inscripció gravada, així com el campanar, són elements autèntics. L'interior de la capella és cobert amb volta de canó. L'edifici està construit sobre una vessant descendent, de manera que la paret posterior es més baixa, i el pendent es resol amb una escalinata exterior.

  La capella es troba situada entre el conjunt de masos de Valldòria, en una petita esplanada, a la falda d'un serrat, en una zona antigament plantada amb vinya, i que actualment està ocupada per arbustos i matolls.
  La capella es situa a dos o tres metres de la façana principal de l'antiga casa original de Valldòria (avui la casa dels masovers).
  La llinda del portal presenta la següent inscripció en dos línies: 1682 S NDI S I, Al mig hi ha una creu, i el simbol marià abaix a la dreta.
  Conserva un retaule a l'interior.
  L'empedrat escalonat que envolta la capella és recent.
  Puntualment s'hi celebern celebracions litúrgiques.
  La foto 3 (interior de la capella) correspon al PEP 1993

  Podria haver estat construida a la segona meitat del segle XVII, d'acord amb la data gravada a la llinda del portal (1682). Tot i això, l'existència d'una església anterior annexa al Mas està documentada des del segle XIII. En el seu testament de 1279, Berenguer, senyor de Rajadell, li deixa 5 sous. Citada també al 1298. No en queda cap vestigi.
  El 1830 el Bisbe Coscuera, en una visita pastoral, reclama al rector no fer-hi missa fins que no s'hagi construït un nou frontal d'altar i "puesto blondas al Alba".
  A l'entorn del 1980 la capella va ser enderrocada gairebé totalment. En arribar el fet a coneixement de l'ajuntament i del bisbat, s'obligà a reconstruir el temple. La reconstrucció la va realitzar Lluís Hervàs, masover de Valldòria, l'any 1992, el qual, amb el suport de plànols de la construcció original, aconseguí uns resultats molt positius. Les proporcions i la tipologia de la reconstrucció segueixen fidelment l'original.

  RAFAT i SELGA, FRANCESC. (1987) Capítol "Rajadell" a Història del Bages II. Parcir edicions. 1987 p. 203-220