Capella de Sant Isidre
Rellinars

  Vallès Occidental
  El Gibert de dalt
  355

  Coordenades:

  41.64323
  1.91194
  409387
  4610737
  Número de fitxa
  08179 - 9
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII
  Any
  1660
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  08178A010000070000OU
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  La capella de Sant Isidre està situada dins de la propietat del mas del Gibert de Dalt. Està annexada a la façana de ponent de la masia. Al seu damunt hi ha una galeria oberta amb coberta a un sol vessant, de teula àrab que juntament amb la ubicada a la façana de llevant dona una imatge simètrica del conjunt.
  És de planta rectangular. El paredat exterior és de pedra lligat amb morter de calç. L'única façana decorada és la principal, orientada al sud. Està esgrafiada seguint la temàtica general del conjunt de la façana. La porta, centrada, té un sòcol de color sorrenc de més d'un metre d'alçada a ambdós costats. Per sobre, hi ha quatre a cinc fileres de carreus que alternen els colors ocres, sempre seguint una perfecte simetria. Els superiors, per sobre de la volta de la capelleta, imiten grans dovelles sobre les quals reposa una barana de balustrades que decora la galeria superior.
  El retall fet amb l'esgrafiat general li confereix una imatge de capella amb coberta de volta que fineix amb un voladís. El portal d'entrada és senzill, amb un arrebossat molt fi, sense brancals majestuosos de pedra i arc escarser. La portalada és de doble fulla, de fusta clavetejada. Per sobre de l'arc hi ha un ull de bou amb un vitrall i per sobre mateix, una senzilla creu de ferro collada per dos punts a la façana que sobresurt per sobre de l'esgrafiat.

  No hem estat autoritzats a visitar-la.

  Poca cosa se sap d'aquesta capella dedicada a Sant Isidre sinó que aquest sant va ser canonitzat al segle XVII per l'Església Catòlica, convertint-se des de 1622 en el patró de la pagesia. A Catalunya va anar substituint els patrons tradicionals dels pagesos que eren Sant Abdó, Sant Senén i Sant Galderic.

  AJUNTAMENT DE RELLINARS (2014). Catàleg de béns a protegir; dins Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.