Capella de la Santa Cova
Collbató

Santa Cova (muntanya de Montserrat)
    Al final del camí del Rosari Monumental

Historicista
    Francesc de Villar
    Bo
    El foc del 1994 i l'aiguat del 1995 van afectar l'edifici que va ser restaurat i inaugurat de nou el 1997.
    Pla Especial Protecció Montserrat (DOGC 5025, 10/12/2007)
    Sí; IPA: BLL-06.030
    Monestir de Montserrat, (08199)
    Assumpta Muset Pons

La capella de la Sta. Cova és un edifici de planta de creu que aprofita una balma de la muntanya. Té la coberta de teules i un petit cimbori arrapat a la cinglera. El portal té una arquivolta decorada i columnes laterals amb capitells d'estil corinti. A l'interior hi ha la balma on fou trobada la santa Imatge, que també és l'altar major, on hi ha una reproducció de la santa Imatge, i tres relleus que expliquen la llegenda. L'estança está coberta per una cúpula semiesfèrica amb una llanterna per on entra la llum
    Com annexos hi ha una sagristia, una sala d'exvots, un petit claustre amb arcs neogòtics, l'habitatge del monjo que acull els pelegrins i un hort.

La capella de la Santa Cova fou bastida entre els segles XVII i XVIII per desig de la marquesa de Tamarit; cremada pels francesos l'any 1812; reconstruïda posteriorment per iniciativa de la duquessa de Montpassier i consagrada l'11 de setembre del 1864, durant el mandat de l'abat Muntades. En el transcurs de la guerra Civil Espanyola fou profanada de nou i refeta una altra vegada.

VERGÉS, Oriol (2009), Llegendes de la muntanya de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Contes i llegendes, 7], p. 13.
    ALBAREDA, Anselm M, (1988), Història de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 105-107.
    NUET BADIA, Josep i Ramon RIBERA MARINÉ (2010), Monografies. Ruta 5: Collbató-Collbató, Patronat de la Muntanya de Montserrat (Edició en PDF).
    MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.