Capella de La Pineda Avinyó

  Bages
  Morisco
  a la vessant de migjorn de La Pineda

  Coordenades:

  41.85969
  1.93271
  411415
  4634749
  08012-320
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Neoclàssic
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  El sostre interior de la capella ha començat a cedir i provoca gran quantitat de goteres, posant en risc la salut mateixa de l'interior de l'immoble.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Bisbat de Vic C/Sta. Maria, 1 08500 - Vic
  Marc Cucurella Pinilla

  Capella de planta rectangular, construïda amb carreus de pedra lligats amb morter i té una superfície aproximada de 25 m2. El sostre és de doble vessant i presenta un petit campanar a la part frontal fet amb totxanes. Igualment realitzat amb totxanes hi ha la porta d'accés frontal i un petit ull de bou igualment a la façana. La capella estaria adossada a posteriori a l'edifici de la masia. A l'interior de l'edifici trobem pintures murals al voltant de tota la nau representant bancs de fusta. Mentre que a l'absis hi ha un petit receptacle com a capelleta per col·locar-hi algun sant, i als laterals d'aquesta hi ha pintures en forma arquitectònica. El sostre interior està fet amb encanyissat i aquest s'ha començat a desplomar, deixant grans clapes al descobert i posant en perill l'interior de l'estructura. Estava consagrada a la Mare de Déu del Roser.

  En uns dels bancs trobem inscrit a posteriori les sigles: "CNT-FAI", que suposem haurien estat realitzades durant la guerra civil tan per tractar-se d'una capella com pel propi titular de la masia, el mateix Bisbat de Vic.

  Aquesta capella s'erigí en una de les reformes de la llar, segurament als voltants del segle XVIII quan la creixença econòmica permeté a la majoria de propietaris de reformara i millorar els antics masos; així part de les reformes van ser incorporar una petita capella al lateral de migjorn del mas.

  - GAVÍN, Josep m. Inventari d'Esglésies, vol. V (Bages), 1979, Artestudi Edicions, Barcelona, pàg. 28.
  - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (coord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed.
  - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.