Cap del Camp
Sant Jaume de Frontanyà

Berguedà
    Cap del Camp està al nucli de la Solana, al sud dels Rasos de Tubau, amb la obaga de Soler al Nord, Cal Roma i El Soler a l'Est, i la vall amb Cal Trempat i Ca l'Eugasser al Sud Oest.
    Accés pel camí de Tubau, tot desviant-se a l'esquerra abans d'arribar a El Soler.
    1145

42.20452
    2.02851
    419801
    4672941
    08216 - 24
    s.XVIII
    1707
    Edifici en estat ruïnós.
    Lluïsa Vilalta Pérez

Les restes de Cap del Camp mostren dues edificacions d'un sol cos, unides per una paret al costat nord de construcció posterior. Ambdues són de planta rectangular, de planta baixa i pis segurament amb coberta a doble vessant sobre bigues de fusta i teula àrab. El carener seria perpendicular a la façana principal en ambdós edificis, que s'encaren al SO, on hi hauria la porta principal d'accés a les cases. Segurament l'edifici del costat de ponent era utilitzat com a habitatge, tal i com mostren les restes, al primer nivell, de la pica i el forn, del que encara s'aprecia el seu volum quadrat des de l'exterior. L'altre edifici es podria haver utilitzat com a cort i magatzem al pis superior. Els murs són de paredat comú fet de carreus desbastats junt amb lloses i carreus més ben acabats a les cantoneres.

Sembla que l'orígen del nom de la casa ve del fet que estigui al capdemunt del camp on es troba.

Apareix al Catàleg de masies, POUM de Sant Jaume de Frontanyà, aprovat el 18/10/2007.

Cap del Camp sembla que va ser construïda el 1707 i habitada per diferents famílies fins al 1965-70.

Als Atermenaments dels “Patis de St. Jaume” de 1755, es descriu la finca: Formada per una casa i una peça de terra de nou quartants de sembradura que limitava a orient amb honors de l’heretat del Soler, a migdia, occident i nord-oest amb honors del mateix mas Prat (AHPB 1755).

Tot apunta que originalment formava part de les masoveries del Prat. Va ser venuda el 1856 i nou anys més tard va ser reintegrada a l'heretat original per Josep Clotet i Roma, qui havia comprat el Prat el 1854 (RUMBO 2021).

AHPB (1755) Manuals notarials, Manuals de Joan Baptista Plana, Manuale vigesimum quintum instrumentorum 26/12/1754-23/12/1755, volum 992/22, pàg. 196-205.

AHCB, Manuals notarials, Manuals de Ramon Coll, Manual de 1867, escriptura n. 173, pàg. 525-527.

RUMBO, A. (2021): El Prat de Sant Jaume de Frontanyà i les seves masoveries, prop de cinc segles d'història.