Cantada de caramelles
Martorell

Martorell

XIX-XXI
    Dídac Pàmies Gual

La tradició caramellaire segueix vigent avui dia a través de l'associació "Caramelles de Martorell". La cantada de caramelles es realitza el diumenge de Pasqua Florida al matí i el dilluns de Pasqua, també al matí. La coral duu com a indumentària uns pantalons i una jaqueta blanca amb el coll de color vermell per als nois, i de color blau per a les noies. En alguns casos les noies poden dur una còfia blanca amb una línia blava a la vora i els nois una barretina. També duen una cistella decorada amb cintes i lligada al capdamunt d'una vara, on els homenatjats hi dipositen les donacions. Els caramellaires recorren la zona urbana del municipi i algunes vegades van acompanyats d'instruments musicals com guitarres, timbals o flautes. Una característica rellevant de la cantada és que l'associació sorteja una mona de pasqua el dijous Sant, realitzada pel pastisser Sr. Antonio Conesa, on hi apareixen elements, personatges o efemèrides representatius de la vila.

Les caramelles són cançons típiques populars que es canten durant la Pasqua Florida o Pasqua de Resurrecció. A Catalunya tenen l'origen al món rural i el primer document que se'n coneix és del segle XVI. Inicialment les colles de caramellaires es traslladaven de masia en masia cantant cançons amb lletres senzilles, de temàtica religiosa o ressaltant les bondats dels amos de les masies, a canvi els propietaris de les masies els obsequiaven amb ous, llonganisses, cansalada, botifarra, formatges, aiguardent i d'altres queviures, per celebrar posteriorment un àpat en comú.
    Al llarg del segle XIX, mitjançant les societats corals, es va introduir aquesta tradició a les ciutats. A Martorell, la tradició caramellaire es remunta a l'any 1863, quan es fundà l'agrupació coral claveriana "La Fraternitat", tot i que probablement aquesta tradició es celebrava ja amb anterioritat. L'any 1930, Mn. Jaume Urgell creà les "Caramelles de la Mainada de Martorell" o "Caramelles del Catecisme Parroquial", el qual substituí el caràcter pagà d'algunes lletres per una dignificació del cant. Actualment la tradició caramellaire segueix vigent a través a l'associació "Caramelles de Martorell", hereva de l'agrupació cantaire formada per Jaume Urgell.

Cinquantenari de les caramelles de Martorell (1980) . Comissió de Caramelles i Ajuntament de Martorell. Martorell