Canó del Baluard

El Baluard
    Situades al dalt les escales del Baluard.

L'objecte requereix una actuació de restauració que tracti la degradació del metall.
    Ajuntament de Sitges, Pl Ajuntament n/s, Sitges 08870
    Laia Massansalvador Soler

Canó de ferro i bronze de 2'95m de llargada situat al Baluard i encarat al mar. El canó té un plafó de rajoles a una banda amb un poema de Carlos Ballester i a l'altra banda un plafó de rajoles amb notes històriques referents a l'actuació dels canons de la bateria del Baluard al segle XVIII.

"Sacad ese cañon hoy atrapado // -muriéndose su bronce de tristeza-// entre las piedras de la fortaleza// que el baluarte fuera en el pasado.// Ponédle frente al mar adelantado// guardián de Sitges y de su riqueza// material y moral com así reza// la leyenda que el pueblo ha recreado.// Hace siglos se dice una doncella // de nombre Tecla, sitgetana y bella,// lo disparó contra el brutal corsario// defendiendo el honor de sus hermanas // que en su ayuda voltearon las campanas// desde el firme bastión del campanario". (Carlos Ballester)

El canó del baluard passà a la història el 1797 quan defensà les naus mercants que arribaven a Sitges de l'atac de dues fragates angleses, junt amb 5 canons més. Durant més de 100 anys va estar semisoterrat de cap per avall a l'inici de les escales petites del Baluard. Els Sitgetans coetanis glossaren els fets en uns versos èpics que recollí Josep Carbonell i Gener perquè no se'n perdés la descripció dels fets.

ESQUERDA, M. (2002). "Sitges artístic". Barcelona