Candàliga
Balsareny
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia de dimensions considerables, d’origen medieval, que està emplaçada en una vall entre dos serrats per on transcorre el torrent de Candàliga. Consta d’un cos residencial (amb planta baixa més dos pisos) més altres dependències i coberts que formen un pati davant la casa.
La façana principal, encarada vers el nord, consta d’un portal dovellat de tradició gòtica i altres obertures, de distribució irregular, emmarcades amb llindes i brancals de pedra picada. El cos originari podria ser en part d’època medieval, i probablement als segles XVII-XVIII es va allargar cap a llevant.
Història
Aquest mas és d’origen medieval i conserva documentació des del segle XI. Segons l’estudiós Ramon Carreté, el nom del mas deriva del nom de persona d’origen germànic Àgela o Àgila, que es troba profusament documentat a Catalunya als segle IX i X. Precisament l’any 970 hi ha documentat a Balsareny els hereus d’un Àgila, que tenia propietats prop de la vall de Ferrans. Molt probablement la seva casa fou el Casal d’Àgela, que seria l’origen d’aquest mas.
El mas està documentat al segle XII amb la forma Casaldègela (anys 1177 i 1195). El 1199 apareix com a Cassal dàgela, i cap a 1200 com a Casaldàguila i Casaldàliga. Pel que fa al nom dels propietaris, els anys 1611-12 predomina la variant Casaldàguila, i més endavant coexisteix amb Casandàliga i Candàliga. Finalment, a les darreries del segle XVIII es imposar definitivament la forma Casaldàliga (Carreté, 2010: 135).
Tal com hem dit, als segles XVII-XVIII la masia es devia ampliar i va adquirir pràcticament la forma actual.
Bibliografia
CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 135.
SERRA SALA, Joan. M. (1988). “Balsareny”, Història del Bages, vol. 1. Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 140.