Cancó de Captiri
Castellolí

Castellolí

Música i dansa
    Ja no es canta.
    Sense accés
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'una cançó de capta infantil que es cantava el dimecres a meitat de Quaresma. Va ser documentada per Joan Amades (vegeu bibliografia): "cançoneta formada de diferents elements propis de les cançons típiques de capta infantils".
    La lletra de la cançó és tal i com segueix:
    Caramelles cantarem;
    gràcies a l'autoritat
    del permís que ens ha donat
    perquè nosaltres cantem.
    Caramelles endarrere,
    caramelles endavant;
    poseu ous a la cistella,
    que demà ja no hi seran.

Les tradicions de les captes a la meitat del període quaresmal es troben sovint associades a la pràctica del Serrar la Vella.
    A molts indrets de Catalunya, el quart dimecres de la Quaresma, els nois feien la representació de Serrar la Vella, d'origen ancestral. Aquest costum de simular serrar un ésser imaginari, molt estès a Europa, es troba potser relacionat amb una antiga cerimònia simbòlica d'expulsar la mort.

AMADES, J. (1982). Costumari Català, vol. II. Barcelona: Salvat editores. Edicions 62, p. 659.
    PUIGJANÉ i SURIÀ, Mª D. (2013) "Serra Vella". L'Informatiu de Castellolí 17. Castellolí: ajuntament de Castellolí, p. 9.