Can Vinyals enterrament col·lectiu
Santa Perpètua de Mogoda

Destruït, per la construcció d'una nau industrial
    Pla Especial Protecció Patrimoni Arquitectònic spm
    si, CCAA, n. 3265
    Goretti Vila i Fàbregas

El jaciment Can Vinyals enterrament col·lectiu es troba situat en el polígon industrial de Can Vinyals, a la banda nord de la carretera B-140 de Sabadell a Mollet. A partir de les remocions de terres motivades per les explanacions dels solars, aparegueren restes d'un infant trobat a 45m al nord de la carretera de Sabadell a Santa Perpètua en front del punt quilomètric 4,525m.
    Aquest infant en edat de canvi de dentició, es trobava en posició fetal però aquestes restes es trobaren en molt mal estat de conservació. Amb ell aparegueren còdols, uns ossos llargs de persona adulta i un gra de collaret de lignit. Al continuar el rebaix de terres es descobriren uns còdols i una llosa de conglomerat, just sota aquest enterrament. El sepulcre era una fossa de planta gairebé circular de 1'85m de diàmetre i 1,20m de profunditat, excavada en l'argila del terreny. En el costat nord-oest hi havia una prolongació quadrangular (o pou d'accés), la coberta es limitava a una fossa de conglomerat i alguns còdols. La fossa contenia un total de tres inhumacions més el nen trobat sobre la llosa. Un dels individus era un home jove d'uns 18-20 anys, però l'esquelet estava incomplet, ja que estava en posició secundària. Dos dels altres individus estaven enterrats simètricament d'esquena un de l'altre, un dels dos era un home d'uns 22 anys, estava ajagut sobre el costat esquerre, en posició fetal, les cames molt flexionades, els braços entrecreuats i les mans plegades al costat de la boca. Al costat hi havia un cargol marí, un triangle blans i una punta de sageta pedunculada i amb aletes tocant la pelvis. El segon tenia la mateixa posició que l'altre i era un home d'uns 30-35 anys. Com a aixovar tenia una punta de sageta pedunculada i un triangle i una petita fulla de sílex blanc. El jaciment es data en el Neolític Final.

El jaciment es troba dins de l'àrea d'expectativa arqueològica esmentada com a Carena de la Serra de Can Sabau al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda. A finals de 1977 es va trobar un enterrament neolític, al llom de la Carena de la Serra de Can Sabau, a la part nord de la carretera de Sabadell a Mollet (B-140).

1978. Es realitza una excavació de salvament portada a terme per membres dels Museus de Santa Perpètua i Sabadell amb la col·laboració de E. Morral, R. Ten i D. Miquel.

DOMÈNEC, M.; MORRAL, 3. (1980). "L'enterrament col·lectiu de Can Vinyals". Arrahona, 10. Sabadell.

SERVEI D'ARQUEOLOGIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. (2009). Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).