Can Vilaseca
Castellgalí

Boades. Nucli antic.
    Al nucli antic de Boades

XIV
    Cortés Elía, Maria del Agua

Aquest mas es troba al nucli antic de Boades, al peu de la carretera que porta a la fàbrica dels Carburos, en el que hi ha una concentració de diferents cases: can Cadevall, can Vilaseca, cal Tet, ca la Francisca, ca l'Úrsul i la desapareguda cal Pedrissó. Can Vilaseca és una casa fruit de diferents ampliacions que s'aixeca molt probablement sobre l'antiga vil·la romana de Boades. A la casa antiga se li han unit altres cases o coberts i actualment una casa més nova unida a l'antiga mitjançant un passadís que forma a sota un pas camí cobert amb volta de canó de pedra amb un dels arcs una mica apuntat. La casa més antiga és de pedra, de planta, pis i golfes sota teulada amb la teulada a doble vessant, façana oberta a migdia. Els murs són de blocs de pedra petits però ben disposats i encara es poden apreciar espitlleres a la planta baixa corresponents als cellers que són de volta de canó de pedra. Destaca el pas entre la casa antiga i la més nova, que deixa pas al camí amb paviment de pedra. La casa conserva dues tines circulars folrades amb cairons. Al costat de la casa, per la zona de tramuntana, es troben les restes de l'exedra romana.

Aquesta casa, igual que les contigües, està feta sobre l'antiga vila romana de Boades, fet que fa pensar que re-uilitzaria elements d'aquest emplaçament originari. No es disposa de documentació directa d'aquest mas, tan sols referència a fogatges i altra documentació pública. Al Llibre de cobraments del rector de Castellgalí (ASM) el 1715 surt el mas Vilaseca; al capbreu de 1730 (ASM) surt Andreu Vilaseca al mas Vilaseca dit antigament Palliser i especifica que es troba a la sagrera de Boades. Tot i no disposar de més documentació, suposem que aquesta casa, igual que les contigües Úrsul, Cadevall i cal Tet, ha tingut un ocupament continuat al menys des de l'edat mitjana.

Daura, A.; Galobart, J.; Pardo, D. (1987). El jaciment ibero-romà de Boades (Castellgalí-Bages). Manresa. Galobart, J. (1985). El jaciment ibero-rompa de Boades (Castellgalí-Bages): les darreres excavacions. Dovella, revista cultural de la Catalunya central. Nº 15, març 1985. Manresa. Planes, J.A.; Serra, J. (1988). Història del Bages. Parcir. Manresa. Sánchez, E. (1987). El poblament pre-romà al Bages. Manresa.