Can Pons
Castellgalí

Vall d'Artigues
    Al peu del camí de Santa Margarida, al costat del turó de l'església

La casa es troba en mal estat de conservació degut a que està abandonada i sense ús.
    Cortés Elía, Maria del Agua

Al costat de l'antiga església de Santa Margarida hi ha les restes de dues cases. Una situada al costat del camí cap a la Vall d'Artigues, cal Pons, i altra al pla on es troba l'església i davant d'aquesta, cal Borrós. Totes dues cases es troben en mal estat i en semi-ruïna, tot i que encara se'n poden observar alguns elements característics. Cal Pons és una masia de planta quadrangular, de planta, pis i golfes, amb teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana que s'obre a migdia. Davant la façana uns coberts situats a cada costat i un mur davant han format un tancat a modus de baluard al que s'accedeix a través d'una porta. L'obra és de pedra de diferents mides posada de forma irregular, amb finestres i portes allindades de pedra però sense elements destacables. El cobert de la banda de ponent alberga dues tines circulars folrades amb cairons. La planta baixa és de dues crugies cobertes amb volta de canó; una d'elles era el celler al que donen les boixes i la separa de la contigua una porta amb llinda de pedra i la data gravada 178-. A l'exterior, en un cobert a la banda de llevant, hi ha l'esquelet de l'antiga premsa. Al primer pis hi ha la sala al centre en la que destaca la fornícula de la capella. En general es troba en mal estat ja que la casa està abandonada i oberta, fet que provoca el vandalisme.

Tot i que no disposem de documentació d'aquesta casa la tipologia i la data que trobem en ella ens mostra que el moment de construcció d'aquesta correspon a finals del segle XVIII, probablement relacionada amb l'increment de parcers que treballaven les vinyes de la zona.