Can Via
La Palma de Cervelló

Camí de Can Via, s/n
    Plana de Rafamans

Josep Anton Pérez

Antiga masia de planta rectangular, amb teulada de teula àrab a doble vessant i carener paral·lel a la façana principal. Hi ha un cos afegit a banda dreta consistent en una vivenda unifamiliar i un altre a la banda esquerra, d'ús originalment industrial (actualment uns lavabos públics). De la façana del cos principal destaca l'entrada construïda amb un arc de mig punt de carreus de sauló, amb un marxapeu del mateix material. Disposa de tres finestres a la planta baixa i dues a la planta pis, allindades i amb el els muntants de carreus de sauló. Hi ha també dues balconeres a la planta pis amb una reixa de ferro forjat. Hi a altres edificacions auxiliars al voltant de la masia.

Segons l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, la casa fou restaurada per l'arquitecte Joan Rubió i Bellver l'any 1848. Aquesta dada no ha pogut ser confirmada per l'equip redactor del mapa de Patrimoni.

El document més antic datat que es conserva a la casa, un pergamí de 1493, apareix com a propietari un tal Joan Esteve.
    El topònim de "Via" correspon a l'origen del llinatge dels Via de Santa Coloma de Cervelló. Després del s. XVIII-XIX passà a la família Pascual.
    Vers l'any 1984 es van fer obres de restauració. Sota l'escala d'accés per anar a la sala s'hi va descobrir durant les obres una arcada de maó, i a la porta esquerra de la planta baixa un arc de sauló, on hi ha un crismó i una inscripció il·legible. En una arcada del celler de la masia s'hi va trobar una inscripció de l'any 1110. És la data que es col·locà a la façana principal.

AAVV (2011) Revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de la Palma de Cervelló (POUM). Catàleg de béns protegits. Ajuntament de la Palma de Cervelló. p. 54-55.
    BORDONS i SERRA, Joaquim (1995): "La Palma de Cervelló i els seus voltants", Revista Muntanya, núm. 798, abril 1995. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya. p. 73.
    DE BUEN LINARES, A.; ROIG i MESTRE, M.D.; VIVAR CANTALLOPS, J.A (1999): Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Natural de la Palma de Cervelló. Inèdit. Ajuntament de la Palma de Cervelló