Can Vendrellet
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Camí de Can Vendrellet
  Emplaçament
  Pel carrer de Maspuyols de l'urbanització de Mas Vendrell, tot just passats uns estables

  Coordenades:

  41.6442
  2.20045
  433415
  4610582
  Número de fitxa
  08248 - 112
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Popular
  Segle
  XIV
  Estat de conservació
  Dolent
  Són restes de murs coberts de vegetació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08248A015000590000YQ
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Les restes del mas Vendrellet estan situades en el marge d'un camp erm. Es tracta de restes escardusseres de fonaments de mur de pedra lligada amb argamassa. La vegetació que les cobreix no permet determinar-ne l'extensió ni les característiques. Segons diversos testimonis orals, al camí que hi descendeix és freqüent la troballa de material arqueològic.

  La primera referència documental que tenim del nom Vendrell a la zona es remunta a l'any 1323, quan s'esmenta un tal Guillem Vendrell. En un document de l'any 1428 hi consta que el noble Martí Benet de Torrelles estableix un cens únic a Pere Vendrell pel mas Vendrell, en substitució de les càrregues a què estava sotmès fins aleshores. Algunes fonts (CIURANS 2001: 89) apunten a que aquest mas es correspon amb les ruïnes que avui es coneixen com Can Vendrellet, i que en canvi l'actual Can Vendrell antigament s'hauria dit mas Caseta. Durant el segle XVII, el propietari Josep Vendrell va traslladar-se a la casa del molí d'en Vendrell (abans Maspons), pel que la resta de masos van quedar en règim de masoveria. Hem de suposar que pel mal estat de l'edifici, finalment fou desocupat i va acabar esfondrant-se.

  CANTARELL, C.; CIURANS, X. (2010). El patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
  CIURANS, X. (2001). "Cases que tenen història: Can Vendrell de la Vall i el molí d'en Vendrell", Anuari Local, núm. 39. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.